İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İhraç edilen sanatçıya: İtalyan ajanı mısın?

MEHMET EMİN KURNAZ

11 yıldır ders verdiği okuldan ihraç edilen tiyatrocu ve sanat yönetmeni Kemal Oruç’a, soruşturma kapsamında ‘İtalyan ajanı mısın, Cumhuriyet yazarı mısın?’ şeklinde sorular yöneltildi

İstanbul’da İtalyanca eğitim veren özel okulda MEB’in açtığı soruşturma sonucu, drama öğretmeni olarak 11 yıldır ders verdiği okuldan ihraç edilen tiyatrocu ve sanat yönetmeni Kemal Oruç, kendisine açılan soruşturma kapsamında ‘İtalyan ajanı mısın’ şeklinde garip sorular yöneltildiğini ifade etti.

İstanbul’da bir özel okulda ‘usta öğretici’ sıfatıyla drama dersleri veren Oruç, geçtiğimiz yıl MEB’in görevlendirdiği müfettişler tarafından ‘tanık’ sıfatıyla sorgulandığını belirtti. Oruç, 3 buçuk saat süren sorgulamada kendisine ‘İtalyan Ajanı mısın, okulda ajanlık ya da misyonerlik yapılıyor mu?’ şeklinde sorular sorulduğunu, geçtiğimiz 16 Kasım tarihinde de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’yla devlet memurluğundan çıkarıldığını ifade etti.

İlginç sorular
BirGün’e konuşan Oruç, MEB’in yönlendirdiği müfettişlerin kendisine skandal sorular yönelttiğini belirtip şunları aktardı: “Bundan bir yıl öce okul müdürü bana İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü seni çağırıyor dedi. Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevlendirilen iki müfettiş tarafından bir odada 3 buçuk saat sorguya alındım. Burada sosyal medya paylaşımlarımı sordular. Bu sorguda BirGün, Cumhuriyet, Evrensel gibi gazetelerin haber metinleri vardı. Benim yazdığım hiçbir şeyi sormadılar. Bana ‘Okullarda drama seminerleri vermişsiniz, bu seminerlerde ne anlattınız? Cumhuriyet gazetesinde yazıyor musunuz? Devlet büyüklerine hakaret ettiniz mi? Devleti bölmeye çalıştınız mı?’ gibi ilginç sorular sordular. Sonra asıl soruya gelelim diyerek ‘İtalyan ajanı mısınız?’ dediler.”

Yurtdışına bile çıkmadım
Kendisine yöneltilen bu sorular karşısında yurtdışına bile hiç çıkmadığını belirten Oruç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra Hıristiyanlık misyonerliği yapıyor musunuz diye bir soru yönettiler. Okul yabancı bir okul, dolasıyla kurucu temsilcimiz, müdürümüz Hıristiyan. Muhtemelen bundan dolayı bu soruyu bana yönettiler. Daha sonra okulunuzda misyonerlik yapılıyor mu, İtalyan ajanlığı yapılıyor mu diye sordular. Yönelttikleri soruları reddettim”
Soruşturma bittikten sonra kendisinin tanık sıfatı ile dinlendiğini ifade eden Oruç, “Ben neyin tanıdığım, onu anlamadığımı sordum. Beni mi sorguluyorsunuz yoksa okulu mu dedim? Cevap olarak ‘karıştırma sen orayı’ dediler. Sonra kağıdı imzaladım verdim. Geçen aylarda okula bir yazı geldi. Okulunuzun öğretmenlerinden ‘Kemal Oruç’un terör örgütü propagandası yaptığı söylenmektedir ve yazılı ifade vermesi gerekiyor’ yazıyordu. Ben de yazılı bir ifade verdim ve söyledikleri imaları reddettim. 15 Kasım’da bir yazı geldi ve 16 Kasımda beni işten kovdular. Bir gün sonra beni Milli Eğitim’den de ihraç ettiler” dedi.

Ortada iddianame yok
Oruç sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu İtalyan ajanlığı ile ilgili dosyayı bana vermediler, biz olayı kurcaladıktan sonra terör örgütü propagandası ile ilgili dosya geldi. Zaten dosya ile ilgili herhangi bir iddianame yok, neye dayanarak söyledikleri belli değil. Ben de bu durumun soyut bir suçlama ile kabul edilemeyeceğini ifade ettim. Diğer tanık olduğum dosyayı ise bana ulaştırmadılar. Hukuki süreç başlattık, öğrencilerimden ayrı kalmak istemiyorum.”


https://www.birgun.net/haber-detay/ihrac-edilen-sanatciya-italyan-ajani-misin-237919.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın