İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KIZ NEDEN HEP ERMENİ OLUR?

Mahmut Alınak

Aşk Hicran ve İsyan adlı destanda Kürt delikanlısı Zürbe ile Ermeni kızı Royça’nın Ermenistan’da başlayıp, Balıkesir’de süren ve Aras nehrinde biten dramatik aşklarını yazmıştım.

Bir Ermeni arkadaşım, “Bu nasıl bir şeydir ki, bu tip roman ve öykülerde kız hep Ermeni, oğlan ise Türk veya Kürt’tür. Senin niyetini sorgulamıyorum; ama bu hikâyelerde gizli bir Ermeni karşıtlığı ve bilinçaltında yatan bir ırkçılık, şovenizm vardır,” diye sert bir eleştiri yapmıştı.

Hayatı boyunca ırkçılığın ve şovenizmin sillesini yiyen benim için bu çok şaşılacak bir suçlamaydı.

Şimdi Ankara’da yaşayan ve hak arayışı mücadelesinde direngen kişiliğiyle kamuoyunda isim yapan arkadaşımın hassasiyetini anlayışla karşıladım. Çünkü Siirt’in bir Kürt köyünden olan anne ve babası hayatları boyunca Ermeniliklerini saklamak zorunda kalmışlardı. Arkadaşım Ermeni olarak dünyaya gelmiş, ama sonra Kürt olmuş ve öyle büyümüştü!

Bu aile sırrı yıllar yıllar sonra kulağına fısıldandığında içinde kapanmaz bir yara açılmıştı.

Onu Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde ziyaret ettiğim bir gün, “Zavallı annem ve babam…” diyerek, ailesinin kendilerini hırsız gibi nasıl sakladıklarını acı acı anlatmıştı.

Oysa, Aşk Hicran ve İsyan’da, Ermeni delikanlısı Karapeté Xaço’nun Kars’ta Türk kızı Lâle’ye duyduğu yaralı aşkı da yazmıştım; ama belli ki arkadaşım kitabın tamamını okumamıştı.

Şimdi ise…

Cizre ve Silopi’de sokağa çıkma yasağının yıldönümü olan 14 Aralık’ta çıkacak olan HENDEKTEKİ GELİNCİK adlı romanımda, Ankara’da başlayıp CİZRE’DEKİ BİR HENDEKTE süren, Kürt kızı Sonya ile bir Türk’ün, İbrahim’in aşkını…

Ve Ermeni delikanlısı Agopcan ile Türk kızı Münevver’in aşkını işliyorum.

Umarım arkadaşımın hassasiyetine cevap vermiş olacağım.

Kürt ve Türk kızları da pekâlâ Ermeni delikanlılara âşık olurlar. Çünkü aşkın dili, dini ve ırkı yoktur.

Roman bu yanıyla herhalde bir ilki ihtiva edecek.


http://www.gaziantephaberler.com/koseyazisi/kiz-neden-hep-ermeni-olur-yazisi-10636.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın