İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konya’da 5 bin yıllık Rum köyü: Sille

Bazı yerler vardır sizi kendine çağırır. Konya’nın Sille köyü de tam böyle bir yer. Taş evler bana her zaman hüzünlü ve hikâyesi olan yerler gibi gelir. Geçmişin izleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Sille’de hikâyesiyle keşfetmeye değer bir köy. İşte size Sille gezi rehberi…

Bazı yerler vardır sizi kendine çağırır. Konya’nın Sille köyü de tam böyle bir yer. Taş evler bana her zaman hüzünlü ve hikâyesi olan yerler gibi gelir. Geçmişin izleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Sille’de hikâyesiyle keşfetmeye değer bir köy. İşte size Sille gezi rehberi…

Sille nerede, nasıl gidilir?

Sille, Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı merkeze 8 km uzaklıkta bulunan şirin bir köy. Buraya ulaşım nasıl olur derseniz. Aracınız olmadan da toplu ulaşımla oldukça rahat bir şekilde gelebilirsiniz. 64-A hat nolu Sille – Alaeddin otobüslerine binerek buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Otobüsler Alaeddin Tepesi’nin orada bulunan duraklardan kalkıyor.

Konyada 5 bin yıllık Rum köyü: Sille

 

Sille’de gezilecek yerler

Son yıllarda geçirdiği restorasyon çalışmaları sonucunda Sille Kültür Vadisi olarak anılmaya başlanmış. Sille Ortaçağ’dan Cumhuriyet Dönemine kadar pek çok mimari yapıyı barındırıyor. Kayadan oyularak yapılmış kiliseleri, şapelleri ve evleriyle etkileyici bir mimariye sahip. Tarihin gizlendiği sokaklarda hadi gezmeye başlayalım.

Aya Elena Kilisesi

Konya il merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Aya Elena Kilisesi, MS 327 yılında inşa edilmiş. Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena tarafından yaptırıldığı biliniyor. Helena, hac için Kudüs’e geçerken Konya’ya uğramış ve burada ilk Hristiyan dönemlerine ait oyulmuş mabetleri görünce burada kendisi de bir mabet yaptırmak isteyip, Aya Elena Kilisesi’nin temellerinin atılmasını sağlamış. Kilisenin günümüze bu denli sağlam gelmesinin en önemli sebebi, belli dönemlerde sürekli onarım görmesi.

Konyada 5 bin yıllık Rum köyü: Sille

 

Konyada 5 bin yıllık Rum köyü: Sille

 

Aya Elena Kilisesi, kesme sille taşından inşa edilmiş. Avlu kısmındaki odalar kayalara oyulmuş vaziyette… Kilisenin günümüze gelen bir de kitabesi bulunuyor. Kitabe 1833 yılına ait olup, Sultan Mecit döneminde dördüncü defa onarımdan geçtiği bilgisini verir. Yunan hacına sadık kalınarak inşa edilen bu harika kilise düzgün kesilmiş Sille taşı yapılmış. Kubbenin merkezinde Pantokrator İsa’nın tasvir edildiği mekânın kubbesindeki Musa, Süleyman, Davut ve Danyal peygamber tasvirlerinin her biri ince işçilikle yapıldığı görülmekte… Aya Elena Kilisesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Pazartesi günleri hariç ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Şeytan Köprüsü

Dağa doğru tırmandığınızda gözünüze Kapadokya’daki oyma mağaraların burada da olduğunu göreceksiniz. Sille’ye gidenlerin pek bilmediği ama kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bırakın üzerinden bir atın geçmesini iki insanın bile geçmesinin imkânı olmayan tarihi Şeytan Köprüsü’nü göreceksiniz. Türkiye’ de biri Van’da diğeri de Konya Sille’de bulunmak üzere iki tane köprü mevcut.

Tabi böyle bir köprü olunca efsanelerde çok olur. Ortaçağ Avrupa’sında Hristiyanlığın yükseliş dönemleriyle orantılı olan bu köprüleri yapan mimarların bitirebilmek için şeytanla anlaşma yaparak ya kendi canını ya da köprüden geçen ilk kişinin canını alması karşılığında köprüyü yapmakta yardım edildiği düşünülmekte…

Konyada 5 bin yıllık Rum köyü: Sille

Ak Manastır (Eflatun Manastırı)

Edinmiş olduğum bilgilere göre, Sille’de de Kapadokya’daki gibi kayaların oyulması ile oluşturulan kaya kiliseleri oldukça önemli bir yere sahip. Bu kiliselerin içinde en önemli yere sahip olan Ak Manastır veya Eflatun Manastırı olarak da bilinen Hagios Khariton Manastırı… Bu manastır gerek Hristiyan gerekse İslam dünyası için Mevlevilik için epey önemli… Bazı kaynaklara göre, Mevlana burada her yıl bir gün gelip burada inzivaya çekildiği, bazı kaynaklara göre ise buraya gelen Mevlana’nın  soğuk su çıkan mağaranın dibine kadar geldiği,  Mevlana’nın yedi gün, yedi gece o soğuk su içinde oturduğu. Ondan sonra kendisinden geçmiş bir halde dışarı çıkıp yola koyulduğu ancak vücudunda hiçbir değişiklik olmadığı söylenmekte…

Ufacık yerleşim yerinin ortasından akan akarsuyun iki tarafından da restore edilmiş Rum evleri, günümüzde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanı olarak kullanılmakta… Kafe ya da restoranların birinde bir mola verip sakin ve huzurlu köyü seyre dalabilirsiniz. Yukarıda yazdığım yerler dışında Tepe Şapeli ( Süt Kilisesi), Gevale Kalesi, Ak Hamam, Sille Çay Cami  diğer görmeniz gereken yerler arasında. Sille’nin içinde gezmek için iki-üç saat yeterli olacaktır. Tam bir gün ayırma imkanınız olursa bahsettiğim her yeri gezme imkanınız olur.


http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/konyada-5-bin-yillik-rum-koyu-sille-41027161

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın