İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’ın “Macar Yahudisi Soros” açıklaması ve Antisemitizm

Eli Haligua

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği “Selahattin Demirtaş makul sürede yargılanmadı. Bu nedenle serbest bırakılmalı” kararını açıklamasının ardından yaptığı konuşmada, bir yılı aşkın süredir iddianamesi hazırlanmamış şekilde hapiste tutulan Osman Kavala’nın durumuna ilişkin açıklamalar yaparken antisemitizmin sınırlarına girdi.

Erdoğan’ın yaptığı açıklamada “Gezi olaylarında teröristlerin finans kaynağı olan bir kişi şu anda içeride. Onun arkasında meşhur Macar Yahudisi Soros var.” ifadelerini kullanırken George Soros’un etnik ya da dini kimliğinin konu ile alakası olmamasına rağmen kullanılan ‘Yahudi’ kelimesi ile ‘‘dünyayı yöneten Yahudi’ gibi komplo teorileri dolayısıyla Yahudilere karşı duyulan nefreti pekiştirmektedir. Yahudilere yönelik nefret söylemlerinin sıradanlaşmış olduğu Türkiye’de Yahudi kelimesi ayrıca bu açıklamada suçlanan kişi için olumsuz bir sıfat olarak kullanılmıştır. Bu kullanım şekli de Yahudilere karşı olan nefreti tetiklemekte veya pekiştirmektedir.

Osman Kavala ve George Soros ile kurulan bağlantı üzerinden yürütülen Yahudilere yönelik nefret söylemi kimi medya organlarında da kendine yer buldu. Son olarak akademisyenler ve sivil toplum çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen gözaltı dalgasının ardından hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklanması ile gelişen olaylarla birlikte yapılan haberlerin altında antisemit yorumlar bulunuyor.

Erdoğan’ın “Gezi olaylarında teröristlerin finans kaynağı olan bir kişi şu anda içeride. Onun arkasında meşhur Macar Yahudisi Soros var.” ifadelerinden sonra birçok kişi Soros ve Erdoğan’ın aynı masada oturduğu fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Erdoğan’ın 2003 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için destek istediği bilgisi Abdullah Gül’ün eski danışmanı Ahmet Sever tarafından paylaşılmıştı.


http://www.avlaremoz.com/2018/11/22/erdoganin-macar-yahudisi-soros-aciklamasi-ve-antisemitizm/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın