İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Son konsere çıkamadı

Fransız müziğinin efsane ismi, Ermeni kökenli ünlü şarkıcı Charles Aznavour, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sanatçının yetmiş yıllık kariyerinden geriye unutulmaz şarkılar kaldı.

Ege GÖRGÜN

“Ayağına diken batmış
Kardeşim
Benim de yüreğimde var bir tane
Senin için de
Benim için de
İşleri zorlaştırıyor
Kötüleştiriyor
Elden ne gelir ki
Çıkarmaya karar verseydin yüreğimdeki dikeni
Senin ayağındaki de yok olur giderdi
Sen de, ben de özgür olurduk.”

Bu mısralar geçtiğimiz ay hayatını kaybeden, plakları yaklaşık 200 milyon satmış, dünyaca ünlü sanatçı Charles Aznavour’un ‘Bir Türk Dosta Mektup’ (Lettre a un ami Turc) şiirinden… Yıllardır hakkında yapılan ‘Türk düşmanı’ söylemlerine aslında en iyi cevabı bu şiirle yine kendisi vermiştir, Aznavour.

Bob Dylan’ın bir söyleşide, “En sevdiğiniz şarkıcı kim?” sorusuna “Charles Aznavour” diye cevap verdiğini kaç kişi duymuştur, bilinmez. Hatta başrolünde oynadığı Truffaut’nun ‘Tirez sur le pianiste’ (Piyanisti Vurun) filmini defalarca seyrettiğini, 1963’te New York’a konser vermeye gittiğinde bilet kuyruğunun en başında olduğunu anlattığı da ne kadar bilinir tartışılır. Oysa Aznavour’un Türk düşmanı olup olmadığı ölümünden sonra da tartışılmaya devam edilecektir, bu da gün gibi ortadadır.

Tartışmalar süredursun, biz iyi şeylerden bahsedelim. Aznavour sadece doğup büyüdüğü Fransa’da değil, dünya çapında ün kazanmayı başarmış bir sanatçıydı. Şarkıcılığının yanı sıra söz yazarı ve oyuncu olarak da kendisini ispatlamıştı.

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’la tanışması, Charles Aznavour’un kariyerinin dönüm noktası olmuştur.

Ünlü şarkıcı Japonya’da verdiği konserden henüz dönmüş, 26 Ekim’de Brüksel’de vermeyi planladığı konsere hazırlanıyordu. Ancak ömrü vefa etmedi ve son konserine çıkamadan, 1 Ekim 2018 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Gerçek adı Shahnour Vaghenag Aznavourian’dı. Kaderi anne ve babasının Amerika’ya göçmeyi düşünürken Fransa’da kalmaya karar vermesiyle tamamen değişti. Kariyerinin dönüm noktası ise ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’la tanışması oldu.

Piaf’la birlikte katıldığı dünya turneleri sayesinde çok geçmeden hatırı sayılır bir şöhrete ulaştı. Öyle ki 2017 yılında Holywood’da ünlülerin adlarının yazıldığı ‘Walk of Fame’ yıldızına bile sahip oldu. ‘La Bohème’, ‘Emmenezmoi’, ‘Je m’voyais déjà’, ‘Sa jeunesse’, ‘La Mamma’ gibi şarkılarıyla tanınan Aznavour ‘geleneksel Fransız şarkılarının yaşayan son efsanesi’ unvanını taşıyordu.

KISA KISA…
• Fransız vatandaşı olduğunda Fransızlar ona Charles adını verdiler.
• 1988’de Ermenistan’da Gümrü’de meydana gelen büyük depremin yaralarını sarmak için Ermenistan için Aznavour adlı bir yardım vakfı kurdu.
• 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan ‘Ermenistan Ulusal Kahramanı’ ödülüyle ödüllendirdi ve Gümrü şehrinin merkezine heykeli dikildi.
• 2008 yılında kendisine Ermenistan vatandaşlığı verildi.
• 2009’da Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandı ve bu yıldan itibaren Birleşmiş Milletler Örgütü’nde Ermenistan Daimi Delegesi oldu.
• Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça şarkılar söyledi.
• “100 yaşına kadar yaşayacağım,” derdi; 94’ünde bu dünyadan göçüp gitti.


http://www.esquire.com.tr/ekstra/kultur-sanat/2018/11/17/son-konsere-cikamadi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın