İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O tuvalet hala insan kemiklerinin üzerinde duruyor: Paylan yine Van’daki Ermeni mezarlığının konusu meclise taşıdı

2017’de Van’ın Edremit ilçesinde Ermeni mezarlığının üzerine inşa edilen tuvalet Ermeni cemaati tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Konuyu kasım 2017’de Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  o zamanda İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile getirmişti.

Türkiye’nin Zamanki Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise Paylan’ın sorusu üzerine şu yanıtı vermişti: “Edremit’teki kazılarla ilgili, Koruma Kurulumuz tarafından, alanda mevcut bulunan yapıların işleme uygun olmadığına, izinsiz uygulamaların kültür varlığı tabakasına zarar vermeden ilgili müze müdürlüğü denetiminde 60 gün içerisinde kaldırılmasına karar verilmiştir.

“Yani ‘Tuvalet yapıldı’ dediğiniz yerle ilgili, yapılan yapıların kaldırılmasıyla ilgili Koruma Kurulu kararı var. Bu konunun takipçisi olacağız.”

Fakat Edremit Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Atıf Çiçekli tuvaletlerinin inşa edildiği yerin Ermeni mezarlığı olmadığını iddia edip bunun kaldırılmasını reddetmişti.

Dün HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis’te devam eden plan ve bütçe görüşmelerinde yine konuyu gündeme getirdi.

Tuvaletlerin kaldırılmasını isteyen Paylan:

“Dönemin Kültür Bakanı’nın sunumunda dedim ki “Van Edremit’te dünya cenneti bir yer var, bir ermeni mezarlığı var, üzerine de tuvalet yapmışlar. Bunu vicdansızlık olarak görüyorum” dedim. Numa Kurtulmuş hemen talimat verdi, o tuvalet yıkılsın dedi. Ama kayyum o tuvalet yıkılmayacak dedi. Bu mudur vicdan, bu mudur adalet, bu mudur hak? Bunu hiçbir vicdan kabul etmez. O tuvalet hala insan kemiklerinin üzerinde duruyor.”


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/11/16/Paylan-Van-Ermeni-mezar-meclis/141661

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın