İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lapşin davasında yeni deliller ortaya çıktı, Azerbaycan ile Beyaz Rusya’ya karşı AİHM’e başvuruldu

Rus ünlü blogger Aleksandr Lapşin’in Beyaz Rusya tarafından Azerbaycan’a iade edilmesinin yasadışı olduğunu ispatlayan yeni kanıtlar ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Lapşin, yeni belgelerin artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sunulduğunu duyurdu.

Minsk’te tutuklu olduğu sırada Lapşin’in avukatları, siyasi görüşleri nedeniye baskıya maruz kalan kişilerin Beyaz Rusya’dan sığınma talebinde bulunabileceklerini öngören yasaya istinaden bloggerin Azerbaycan’a iade edilmemesini talep etmişti. Lapşin, ”Avukatlarım, Azerbaycan’ın insanları siyasi görüşleri nedeniyle baskı yaptığını, Azerbaycan iktidarının, Bakü ve Sumgayıt’taki Ermeni halkının soykırımıyla bağlantılı olduğunu, benim Bakü’de tehlike altında olduğumu vs kanıtlayan birçok belge sunmuştu. Bunlar, benim Azerbaycan’a iade edilmemi önleyebilecekti” şeklinde anlattı.

Beyaz Rusya’nın Devlet Güvenlik Komitesi’nin, Azerbaycan ile yakın işbirliği içinde olduğunu dile getiren Lapşin, avukatların sunduğu dilekçeyi kabul edildiğini, fakat daha sonra (08.02.2017 tarhinde) blogger tarafından hiçbir belge sunulmadığının açıklandığını bildirdi.

Fakat geçen hafta Facebook sosyal ağı üzerinden Lapşin’le iletişime giren bir kişi, iade sürecinde Azerbaycan’ın avukatı olan Maksim Grigoryev olarak kendini tanıttı ve Lapşin’den özür dileyerek önemli bir belgenin ekran görüntüsünü (screenshot) gönderdi. Söz konusu belgede, Lapşin avukatlarının ek savunma olarak sunduğu belgeler hakkında bilgi veriliyor, üstelik işlem tarihinin de 03.02.2017 olduğu görülüyor.

Rus blogger, anılan screenshot ile birtakım diğer önemli delillerin şuanda artık AİHM’e ve Cenevre’de BM İnsan hakları Komitesi’ne sunulduğunu ve Azerbaycan ile Beyaz Rusya’ya karşı başvuruda bulunulduğunu bildirdi.

Lapşin’in dilekçesini haklı bulunarak AİHM tarafından kabul edildiği, hatta savunmasını hazırlamak üzere artık Azerbaycan’a da iletildiği öğrenildi. Lapşin’in anlattığına göre avukatları, Bakü ile Minsk’in birtakım hatalar yaptığını ve davanın yeniden bakılması durumunda suikast girişimi ile iade kurallarını ihlal etmekle suçlanabileceklerini düşünüyor.

Hatırlanacağı üzere, Artsakh’ı (Dağlık Karabağ) “Azerbaycan’ın izni olmadan” ziyaret ettiği iddiasıyla Bakü’nün “kara listesine” alınan Lapşin, 2016 yılında Beyaz Rusya’da Azerbaycan’ın talebiyle tutuklanmıştı. Beyaz Rusya Başsavcılığı, Azerbaycan’ın talebini kabul ederek Rus bloggerin iadesine karar vermişti.

Şubat 2017’de Azerbaycan’a iade edilen Lapşin, Eylül’de Aliyev tarafından affedilerek ülkeyi terk etti. Daha sonra Azerbaycan’da tutukluluk sürecini anlatan blogger, hapiste darp edildiğini, fakat bu olayın daha sonra “af bahanesi” olarak kullanılmak üzere kamuoyuna “intihar girişimi” olarak duyurulduğunu bildirdi.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/11/15/Lap%C5%9Fin-Karaba%C4%9F-A%C4%B0HM-Azerbaycan-Belarus/141622

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın