İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artsakh Cumhuriyeti: İkinci Ermenistan’ı tanınma arayışları

“İnvestig’Action” Fransız interent sitesi, Ermenistan ile Artsakh (Dağlık Karabağ) hakkında kapsamlı bir makale yayınladı.

Ekim’de Ermenistan’da düzenlenen Uluslararası Frankofoni Zirvesi kapsamında bir grup uluslararası gazetecilerin Ermenistan ile Artsakh’ı ziyaret ettiğini hatırlatan makalede, Sovyetler döneminde yaratılan Artsakh meselesinin tarihine kısa bir bakış atıldı.

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Ermenilerin, Ermenistan’ın yeniden Karabağ’la birleşmesini talep ettiğini anlatan kaynak, “Fakat Azerbaycan karşı çıktı ve aslında yapay olan toprak bütünlüğünü korumak için savaş başlattı. 1988’de başlayan savaş, 1994’teki ateşkes anlaşmasına kadar devam etti” diye anlattı.

Ermensitan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olduğunu hatırlatan kaynak, ülkenin Avrupa Birliği, ABD ile, ayrıca dört sınır komşusundan ikisi Azerbaycan ve Türkiye hariç hemen hemen tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerde olduğunu kaydetti.

Artsakh Cumhuriyeti’nin, ilk önce kendi varolma hakkı ve uluslararası camia tarafından tanınmak için mücadele verdiğini yazan gazate, yine de Artsakh’ın son hedefinin Ermenistan ile birleşmesi olduğunu ileri sürdü.

“Başkent Stepanakert’e varınca, burada düzen ve huzurun Ermenistan’dakinden daha fazla olduğu yönünde inanılmaz bir etki yaratılıyor” diye yazan gazete, ülkede özellikle eğitim ve bilimin yüksek seviyesinin dikkat çektiğini vurguladı.

Savaşa rağmen burada herkes Ermenice ve Rusça konuşabildiğine, çocuklar ilkokulda İngilizce ve Fransızca öğrendiğine, ülkede sanat, müzik ve resim okullarının mevcut olduğuna dikkat çeken yazar, “Bu da, yakıcı bir var olma ve gelişme arzusunun bir diğer ifadesidir, hem de her türlü tehlikeye bakmaksızın, çünkü Artsakh sakinleri, her an savaşın yeniden başlayabileceğinden, Azerbaycan tarafının kendilerini imha etmek istediğinden emindir” yorumunu yaptı.

En sonunda ise yazar, Artsakh’a yapılan ziyaretlerin Azerbaycan’ın hoşuna gitmediğine dikkat çekerek, basın mensuplarının Artsakh ziyareti nedeniyle Bakü’nün “kara listesine” dahil edilme reskine tabi olduklarını hatırlattı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/11/12/Fransızca-Investing-Action-Ermenistan-Artsakh/141245

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın