İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macron’un Erdoğan davetine Fransız aydınlardan tepki: Politikalarını kabul etmiyoruz mesajı verilsin

Birinci Dünya Savaşı’nın ateşkes antlaşmasının 100’üncü yıl dönümü kapsamında, 11 Kasım’da Paris’te düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edilmesi eleştirilere sebep oldu.

Aralarında Türk akademisyen ve gazeteci Ahmet İnsel ile Orta Doğu uzmanı Hamit Bozarslan’ın da bulunduğu 65 kişilik aydın, akademisyen, siyasi, sanatçı isimler, Erdoğan’ın davet edilmesini Le Monde gazetesinde yayımlanan ortak bildiriyle protesto etti.

Fransa Cumhurbaşkanı ve Fransız halkına yöneltilen açık mektupta, “Türkiye’de hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği ve dünyada en çok gazetecinin tutuklandığı ülke haline geldiği” ileri sürüldü. Ayrıca bildiride, “55 bin siyasi tutuklunun yanı sıra, iki yılda en az 150 bin devlet memurunun düşünce suçundan işine son verildiği” ifadeleri kullanıldı.

“Macron’un Erdogan’a net mesaj vermesi lazım”
Birinci Dünya Savaşı sırasında “Jön Türkler tarafından yapıldığı iddia edilen Ermeni soykırımının Erdoğan tarafından halen inkar edilmesinin kabul edilemez olduğu” vurgulandı.

Öte yandan Türk hükümetinin, AB üyesi Kıbrıs ve Kürtlere yönelik yürüttüğü politikaların da eleştirildiği açık mektupta, “Türkiye’de İsrail ve Yahudilere karşı nefretin arttığı ve cihatçılığın teşvik edildiği” görüşlerine yer verildi.

Ortak bildiride Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan, “Erdoğan’ın 11 Kasım törenlerine davet edilmesinin, Fransa’nın Türk hükümetinin politikalarını kabul ettiği anlamına gelmediği konusunda net mesaj vermesi” istendi.

Bildiride kimlerin imzası var ?
Bildiriyi imzalayanlar arasında ülkenin önde gelen Ermeni ve Yahudi halklarını savunan derneklerin üyelerinin yanı sıra birçok akademisyen, sanatçı ve aydının ismi bulunuyor:

Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Komitesi Eş Başkanları Mourad Papazian ve Ara Toranian, Fransa’da ‘Ermeni soykırımını’ inkarın cezalandırılmasıyla ilgili yasa teklifinin mimarı milletvekili Valerie Boyer, Ermeni kökenli Fransız sanatçı Charles Aznavour’un oğlu Nicolas Aznavour, Ermeni kökenli 98 FIFA Dünya Kupası şampiyonu Youri Djorkaeff.


Fransız milletveki Valerie Boyer: Ülkemiz ateşkes antlaşmasının 100’üncü yıldönümü için Erdoğan’ı kabul etmemeli
Türkiye’nin son yıllardaki İsrail karşıtı politikasını eleştiren isimler de listede yer alıyor: İsrail yanlısı tezleriyle tanınan filozof Pascal Bruckner, Fransa Yahudi Üniversiteliler Birliği Başkanı Sacha Ghozlan, ‘Nazi avcısı’ olarak bilinen Serge ve Beate Klarsfeld çifti.

Ayrıca, Erdoğan’a hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezası alan ‘Gezi fenomeni’ kitabının yazarı Erol Özkoray, eski Cumhuriyet yazarı Ahmet İnsel ve tarihçi Hamit Bozarslan da listedeki diğer isimler.

Ayrıca, Fransa Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Fransa Kıbrıs Toplumu Başkanı Evagoras Mavrommatis de bildiriye imza atan isimlerden.

Fransız milletvekiline Ermenilerden baskı
Öte yandan Macron’un partisinden milletvekili olan Jacques Marilossian’ın, Paris’teki 29 Ekim resepsiyonunda Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile poz vermesi de eleştiri oklarının hedefi olmasına yol açtı.

Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Konseyi, Marilossian’ın Fransız parlamentosundaki Fransa-Ermenistan Dostluk Grubu’ndan istifa etmesi için kampanya başlattı.

Marilossian, tepkiler üzerine, “Şoke etmiş veya incitmiş olabileceğim herkesten özür diliyorum.” derken ‘soykırım‘ın inkarına karşı mücadelesinin ‘sarsılmaz’ olduğunu vurguladı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın