İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kars’taki Kilittaş köylüleri anlatıyor: İki halk, bir sınır ve müşterek bir yaşam

HABER MERKEZİ – Ermenistan’ı Türkiye’den ayıran sınıra yalnızca 50 metre uzaklıkta bulunan Kars’ın Kilittaş köyü, dayatılan sınırların ötesindeki bir müşterekliğe işaret ediyor. Ermenilerin evlerinden edilmesi ardından köye yerleşen Kürtler, Ermenilere ithafen “Biz halen onların çatıları altında yaşıyoruz” diyor ve kapatılan hudutlarla nokta konulamayan ilişkilerini anlatıyor.

Halklar, hudut, devlet ve tüm bu kavramların içerisinde yer alan bir köy: Kilittaş.

Kars’ın Digor ilçesine bağlı bu köy, Türkiye-Ermenistan sınırının sıfır noktasında yer alıyor.

Tarihi yapısıyla bölgenin en güzel köylerinden biri olan Killitaş ile Ermenistan arasında Arpaçay Nehri uzanıyor.

Burada, 1915 Ermeni Soykırımı’ndan sonra köyü boşaltılan Ermenilerin yerine getirilen Kürtler yaşıyor.

Yakın bir köyden buraya getirilen köylüler, Ermeniler’den kalma kiliselerin, evlerin ve hatta soğuk hava depolarının arasında dünün tarihini bugünde yaşamaya devam ediyor ve “Biz halen onların çatıları altında yaşıyoruz” diyor.

Köylüler anlatıyor: Yediğimiz bal onların arılarından

Arpaçay Nehri kenarında yüksekliği 300 metreyi bulan bir kanyon içerisinde inşa edilen köyde 40 ev bulunuyor.

Köylülerden Fevzi Şahin, yüzyıldır köyde yaşadıklarını söylüyor.

Şahin, burada geçirdikleri yüz yıl boyunca, hiçbir ev yapmadıklarını, köydeki evlerin tamamıyla Ermenilerden kalma olduğu bilgisini veriyor.

Köyün en tanınmış simalarından ve herkesin “Êzidî Kazo” diyerek çağırdığı Kazım Çoban da Şahin ile benzer vurguyu yapıyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Adnan Bilen’e konuşan Çoban, sorunun devletler arasında olduğunu bildiriyor.

Kapalı sınırın iki tarafındaki köylerin arasındaki yakınlığı “Şu an bağırsam sesim oraya gidiyor” sözleriyle açıklayan Çoban, tarafların kurduğu ilişkiyi şu sözlerle anlatıyor:

“Sınırda bulunan köylerin arıları uçup onların çiçeklerinden, onların arıları da gelip bizim çiçeklerimizden öz alıyor. Biz onların çiçeklerindeki balları onlar da bizim çiçeklerin ballarını yiyor. Bazen nehrin suyu azaldığı zaman bizim hayvanlarımız onların tarafına geçiyor, onlar hayvanlarımızı tekrar buraya geçiriyor. Aramızda çok güzel bir ilişki var”

Açılmayan sınır

Köyde 46 yıldır bulunduğunu belirten Çoban, Türkiye’nin sınırları açmamak için gerekçe gösterdiği Karabağ ihtilafını hatırlatıyor, “Karabağ sorunu bizim sorunumuz haline getiriliyor” tepkisinde bulunuyor.

Çoban, “Benim evim Ermenilere ait olan bir evdir” ve ekliyor: “Biz buradaki köylüler halen onların çatıları altında yaşıyoruz.”


http://gazetekarinca.com/2018/11/karstaki-kilittas-koyluleri-anlatiyor-iki-halk-bir-sinir-ve-musterek-bir-yasam/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın