İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gagauzlar 8 Kasım’da “Kasım Yortusunu” kutluyor

Gagauzların halk takvimine göre 8 Kasım’da “Kasım Bayramı” ve 6 Mayıs’ta “Hederlez” (Hıdırellez) Bayramının kutlanmasıyla yıl ikiye bölünüyor. 

Hederlez yortusu yazın geldiğine işaret ederken, Kasım yortusu ise yazın bittiğini simgeliyor. Hıdırellez’de hayvanlar uzun bir kıştan sonra ilk kez çayırlara çıkmaya başlıyor. Kasımda ise, soğuk havaların gelmesiyle hayvanlar çayırlardan dönüyor. Kasım, köylülerin hayvanlarına bakan çobanlarla ödeşme günüdür.

Gagauz halk takviminin ikiye bölünmesi, Gagauzların eskiden beri hayvancılıkla uğraştığını gösterir. Hayvancılığın yanı sıra Gagauzlar, çiftçilikle de uğraşıyorlar. Çiftçilik takvimi ise dörde bölünüyor: kış, ilkyaz, yaz, güz.

 Aynı günlerde dini bayramlar da kutlanıyor

Hıristiyan ortodoks dinine mensup Gagauzlar, aynı günlerde iki büyük dini bayramı da kutluyor: 6 Mayıs’ta Aziz Georgi, 8 Kasım’da Aziz Dmitri günü. Yaz döneminin bitmesini kutlayan Gagauzlar, Allah’a şükrederek kurban keser ve ihtiyacı olan ailelere dağıtarak, kalan etlerle komşular ve akrabalarla bir araya gelip evlerinde sofralar kurup, kutlamalar yapılıyor.

Aziz Dmitri ve Aziz Georgi isimlerini taşıyan kiliseler de kendi “Kurban Yortusu”nu kutluyor. Dinine bağlı olan Gagauzlar, kiliselerde özel ayinlere katılıp, şenlikler düzenliyor.

Ayrıca Dmitri ve Georgi isimlerini taşıyanlar ad gününü kutluyorlar.

Kasım ve Hıdrellez kutlamaları, aynı zamanda kardeşlik, birlik ve beraberliği simgeliyor.


https://orhaajans.com/gagauzlar-8-kasimda-kasim-yortusunu-kutluyor/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın