İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryanice eğitim istedi

HDP’nin Süryani kökenli Mardin Milletvekili Tuma Çelik, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, eğitimin temel bir hak olduğunu, anayasa ile güvence altına alındığını anımsattı.

Eğitim hakkının uluslararası sözleşmelere göre de ayrımcılıktan uzak, eşitlik temelinde olması gerektiğini belirten Çelik, ancak Türkiye’de bunu göremediklerini savundu. Çelik, 2023 eğitim vizyonunda, Lozan Antlaşması çerçevesinde kabul edilen azınlıkların sahip olduğu okullardan ve sorunlarından bahsedilmediğini ifade ederek, bu okullara devlet tarafından hiçbir kaynak aktarılmadığını öne sürdü.

Binlerce yıllık tarihi olan Süryanicenin yok olma aşamasına getirildiğini savunan Çelik, yasal dayanağa rağmen Türkiye’de Süryanice eğitim veren okul bulunmadığını, 1928’de kapatılan son okuldan sonra bu eğitimin yapılamadığını, sadece bir anaokulu bulunduğunu kaydetti.Çelik, devletin Süryani okullarının kurulması için pozitif ayrımcılık temelinde yardımcı olması gerektiğini dile getirdi. Çelik, azınlık okulları deyiminin ortadan kaldırılması temelinde bu okullara yönelik yeni yasal düzenleme yapılmasını istedi.


http://www.milliyet.com.tr/suryanice-egitim-istedi-siyaset-2774065/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın