İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2. İsrail ve Yahudilik Konferansı Bandırma’da gerçekleşti

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile İsrailiyat Dergisi işbirliğinde geçen yıl Konya’da ilki gerçekleştirilen ‘Uluslararası İsrail ve Yahudilik Çalışmaları Konferansı’nın ikincisi Bandırma’da düzenlendi. Konferansa Silvyo Ovadya ve Metin Delevi de birer bildiri sundular.

27-28 Ekim günleri Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez yerleşkesinde Muhammet Mustafa Kulu’nun öncülüğünde gerçekleşen etkinliğin bu yıl eş başkanlığını Ceyhun Çiçekçi üstlendi.

Üniversitenin konferans salonunda gerçekleşen programda Azerbaycan, Fransa, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan ve Almanya olmak üzere altı farklı ülkeden 70 katılımcı yer aldı. Ağırlıklı olarak Türkçe sunulan bildiriler, Yahudi ve İsrail çalışmaları, siyaset, din, tarih, ekonomi ve sosyoloji alanlarını kapsayacak şekilde boyutlar arası bir yaklaşımla ele alındı.

Etkinlikte Türk Yahudi Toplumundan da Silvyo Ovadya ve Metin Delevi yer aldı. Metin Delevi, ‘Osmanlı Son Dönemi Savaşlar ve Osmanlı Yahudileri’ başlıklı konuşmasında Osmanlı’nın son dönemiyle Kurtuluş Savaşı dönemlerinde ordularımızda faal olan Yahudi askerleri dile getirdi. Silvyo Ovadya ise ‘526 yıldır Osmanlı ve Türk topraklarında yaşamını sürdüren bir dil: Yahudice (Judeo-Espanyol)’ başlıklı bir konuşma sundu. Ovadya bildirisinde dilin yazı şeklinden, adlandırılmasına, bazı tezlere göre Judeo Espanyol’un Ladino ile olan farkına; dilin Osmanlı’daki gücünden çöküşüne ve son elli yıldır yaşamını sürdürmesi için yapılmış olan çabaları dile getirdiği sunumunu birkaç örnekle renklendirdi.

 Ovadya ve Delevi ayrıca iki oturumun da başkanlığını yürüttüler.

Konferansa bildiri göndererek katılan 80 bilim adamı / araştırmacının 60’a yakın bildirisi (toplantıda hazır olanların) sunuldu. Gerek din, gerek siyasi, gerek tarihi çok farklı konularda bildirilerin sunulduğu toplantının tüm çalışmaları yakın zamanda internet sitelerinde yayınlanacak.

Etkinlik kapsamında katılımcılar, uzun yıllar önce Bandırma’da faaliyet gösteren, ‘Jewish Colonization Association’ın katkılarıyla kurulmuş olan ve Rus göçmeni Yahudilerin yönetimini üstlendikleri ‘Tekfur Çiftliği’ni gezme olanağı buldu. Günümüzde Tarım Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve 22 dönüm arazide kurulu çiftlik ‘Merinos Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’ olarak o dönemdeki faaliyetlerini sürdürerek yaşamını sürdürüyor.


http://www.salom.com.tr//haber-108505-2_Israil_ve_yahudilik_konferansi_bandirmada_gerceklesti.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın