İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Merdivenden tarih turu

Ankara’daki tek Bizans yapısı olarak kabul edilen Ulus’taki Aziz Klemens Kilisesi’nden günümüze kalan harabelerin içler acısı hali can çekişiyor. Kilise harabeleri, sadece bir apartmanın yangın merdivenleri kullanılarak görülebiliyor.

Tarihi kayıtlara göre Ankara’da, günümüze kadar ulaşmış tek Bizans yapısı olduğu kabul edilen Aziz Klemens (St. Clement) Kilisesi kaybolmaya yüz tuttu. Ulus’ta Anafartalar ve Çıkrıkçılar caddelerinin kesişiminde, Eski Adliye Binası’nın arkasında bulunan ve 1917’deki yangında harabeye dönen ortaçağ dönemine ait yapının kalıntıları, üzerine dikilen binaların altında kaldı. Etrafı binalarla çevrili olan ve ancak özel bir şahsa ait apartmanın yangın merdiveninden görülebilen kilise harabeleri, korunamadığından çöplüğe döndü. Tarihi yapıdan geri kalan duvar kalıntıları ve kemer ayağının bulunduğu harabeler, hurda demir ve plastik atıklarla doldu.

ÖNCE APARTMANA SONRA MERDİVENE

Navigasyon uygulamalarında ve turistik gezi haritalarında ‘St. Klemens Kilisesi Harabeleri’ olarak görülen yapıyı görmek isteyenler, özel bir şahsa ait apartman ile karşılaşıyor. Özellikle kente gelen yabancı turistler, beklemedikleri bu durum karşısında şok yaşıyor. Turistler önce kapı zilini çalıp binaya, sonra da çalışanların yardımıyla yangın merdivenine çıkarak kalıntıları görebiliyorlar.

ELİNDE HARİTAYLA GELEN OLUYOR

Harabeleri görmeye gelenlere tur rehberi gibi eşlik eden binada çalışanlar, şunları söylüyor: “Ellerine haritalarla gelenler oluyor. Bizim burada kendi işimiz olduğu için her zaman kapıya bakamıyoruz, o yüzden harabeleri göremeden giden çok oluyordur. Ama elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz ve merdivene çıkarıp görmelerine, fotoğraf çekmelerine izin veriyoruz. Neticede özel mülk burası ama diğer yandan altımızda bir tarih yatıyor.”

ÇIKRIKÇILAR YANGININDA CAMİYLE BİRLİKTE YIKILDI

Roma İmparatoru Diocletianus tarafından, 303’te Hristiyanlara karşı yürütülen saldırı sırasında işkence ile öldürüldüğüne inanılan Aziz Klemens’in anısına 9 ile 10’uncu yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen kilise, Ankara’da günümüze kadar gelmiş tek Bizans dönemi yapısı kalıntısı. Kapalı haç şeklindeki yapının yerine Osmanlı Padişahı 2’nci Murad döneminde Yeğenbey Camisi ve medrese yapıldı. Ancak Çıkrıkçılar Yokuşu’nda 1917’de çıkan ve üç gün süren yangında hem cami ve medrese hem de kilise tamamen zarar gördü. Üzerine binaların dikildiği harabeler, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12 Nisan 1980 tarihinde aldığı 2167 sayılı karar ile tescillendi.


http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/ankara/merdivenden-tarih-turu-41002082

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın