İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fevkani Kilisesi harabeye döndü

2011 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Ermeni kilisesi, bakımsızlıktan dökülüyor.

Ermeni tehcirinden sonra sahipsiz kalan Fevkani Kilisesi, bir harabe olarak çocukların top sahasına döndü.

Antep’in Nizip ilçesi Şıhlar Mahallesinde 7’nci yüzyılda Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen, Fevkani Kilisesi kaderine terk edildi. 2011 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Ermeni kilisesi, bakımsızlıktan dökülüyor. Duvarları sprey boyalı yazılarla dolu olan kilisenin, camları kırık ve çatısında otlar çıkmaya başlamış. Restorasyondan sonra kaderine terk edilen kilise, tekrardan önceki harabe haline döndü.

Nizip’te yaşayan Ermeniler tarafından kullanıldığı tahmin edilen kilise, tehcirden sonra kullanılmamış. Ermeni tehciriyle sahipsiz kalan kilise, güçlü yapısıyla bugüne kadar yıkılmadan geldi. Kilisenin bahçesi ise, Nizip’e gelip yerleşen Suriyeli çocuklar için top sahası oldu.

TEKRARDAN SAHİPSİZ KALDI

Antep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılı içerisinde restore edildikten sonra Nizip Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devri yapılan Fevkani Kilisesi, daha sonra Nizip Kaymakamlığı tarafından Nizip Engelliler Derneği’ne teslim edildi. Kilise binasının aktif bir şekilde kullanılması için derneğe devir edilmesine rağmen dernek tarafından kısa bir süre kullanılan kilise tekrardan sahipsiz kaldı.

Kilisenin 6 veya 7’nci yüzyıllarda Bizans döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Moloz taştan, dikdörtgen planlı olan kilisenin apsidi (bazilika ve kiliselerde ana eksenin ucunda yer alan ve papazın ayın yapmak için kullandığı, üstü yarım kubbe ile örtülü olan, yarım daire biçimindeki niş) yarım yuvarlak olarak dışa çıkıntılıdır. Kitabesi bulunmayan kilisenin, tam olarak inşa tarihi bilinmemekle birlikte Van Akdamar Adası Aziz Haç Kilisesi’nden daha eski olduğu söyleniyor. İçerisindeki bezeme ve Aziz tasvirleri ise günümüzde yok olmuş.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı


https://www.demokrathaber.org/guncel/fevkani-kilisesi-harabeye-dondu-h108919.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın