İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kemal Yalçın: Sadece soykırım için değil, Türkiyenin hala yalan söylediği için de özür dilerim

Günlerimizde Ermenistan’daki Batı Ermenistan ve Batı Ermenileri Araştırma Merkezinde Türk yazar Kemal Yalçın’ın kaleme aldığı “Son arzum: İstanbullu Brenda Jamkoçyan-Başar anısına” başlıklı kitabının tanıtımı düzenlendi.

Kaleme aldığı  kitapların Türkiye’de önce yasaklandığı ve imha edildiğini, anca sonra kırtasiyelerin en çok satılan kitaplar arasında yerlerinin aldıklarını söyleyen Yalçın kitaplarında soykırımda ölenlerin ve hayatta kalanları hikayelerinin anlattığını belirtiyor. Yazar bu hikayelerin Batı Ermenistan’da arayıp bulduğunu söylüyor.

“1.5 milyon rakamı anında tepki yaratıyor. İnsanların gönlüne ulaşmak için insanlarının hikayelerini anlatmak lazım” diyen Yalçın sözlerine şöyle devam ediyor “Araştırmamı başlattığımda, hayatta kalanları bulup onların hikayelerini kurtarmayı düşünüyordum. Benim kahramanlarımın çoğu şu anda hayatta değil. Ben özellikle Kürtler, türkler, aleviler ve diğerler tarafından kaçırılan kadınlar ve kızları anlatıyorum. Onları Türkiye’nin doğusunda buldum” diye anlatıyor.

Aramalarına 30 yıl önce başlayan Yalçın, Kürtler, Aleviler ve Türklerle evlenmeye zorlanan kripto Ermenilerin korkunç hikayelerini bulmuş. Onlar onlarca yıl sonra da çocukları ve torunlarına bile Ermeni olduklarını itiraf etmekten korkuyordu.

Yazar “Ermeni kadınlarının dehşetiyle ilgili bazı detaylar yazmamıştım. Eğer yazsaydım birbirimizin yüzüne bakamazdık, Ermeniler ve Türkler uzlaşma olasılığı sıfıralanırdı. Bu oyle korkunc bir acı ki kaleme alamazdım.

Türkiye henüz 1915 soykırımı için cevap vermedi. Bizim işimiz zordur, ama devam edebilmeliyiz. Eğer Türkiye soykırımı kabul etmiş olsaydı, Yezidi kadınlarını Suriye ve Irak pazarlarında satamazdı. Sadece soykırım için değil, Türk devletinin hala yalan söylediği için de özür dilerim ” ifadelerini kullandı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/17/Kemal-Yalçın-Türkiye-soykırım/139413

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın