İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman Milletvekili Azerbaycan’dan rüşvet aldığından şüpheleniyor

Transparency International Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI), Azerbaycan’dan rüşvet aldığından şüphelenilen Bundestag Milletvekili Karin Strenz ‘e karşı soruşturma başlattığının gerektiğini bildirdi.

Örgüt Berlin savcılığından Strenz’in dokunulmazlığının kaldırılmasını da istedi.

TI yönetim kurulu üyesi Wolfgang Vodgard’a göre, Avrupa Konseyi üyeleri tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, Strozen’in yolsuzluğa bulaşmış olduğu hakkında yeterli deliller gösteriyor.

‘‘Azerbaycan Çamaşırhanesi’ olarak bilinen, bir araştırma ekibinin Avrupa’nın büyük gazetelerinde yayımladığı bir seri makale, 2012 ve 2014 yılları arasında 3 milyar dolarlık kara paranın aklandığını gösterdi. Paravan şirketler, gizli banka hesapları ve 16 bin banka transferi üzerinden 3 milyar dolar Azerbaycan bankalarından, büyük bir Danimarkalı finans kuruluşu olan Danske Bank’ın Estonya şubesi vasıtasıyla İngiltere merkezli dört paravan şirkete transfer edildi.

Bu paranın bir kısmı Azeri siyasetçileri yasadışı bir şekilde zengin etmiş gibi görünüyor. Fakat paranın öbür kısmı, Azerbaycan lehine ‘halkla ilişkiler’ hizmeti sunmaları için Avrupalı siyasetçilere ödenerek nüfuz ‘satın alındı’.

Almanya gazetelerinde yer alan habere göre, Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi’nden milletvekili Karin Strenz, Çamaşırhane’den ödemeler almış. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) üyesi Luca Volontè, seçim yolsuzluğunu görmemesi karşılığında 2,39 milyon dolar almakla suçlanıyor. Haberlere göre Hıristiyan Sosyal Birliği’nin eski milletvekili Eduard Lintner, 2012-2014 yılları arasında Azerbaycan’daki seçimi methetmesi karşılığında 819 bin Euro aldı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) temsilcisi ve aynı zamanda UNESCP Genel Direktörü İrina Bukova’nın kocası olan Kalin Mitrev hakkında, Bulgaristan ve İsveç bankalarından 458 bin dolar aldığı iddiasıyla soruşturma yapılıyor. İrina Bukova, aynı zamanda başkan yardımcısı olan Azeri ‘first lady’sinin yakın arkadaşı. 2013’te Azerbaycan UNESCO’ya 5 milyon dolar bağışladı ve bu iki hanım Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde ‘Azerbaycan-Hoşgörünün Vatanı’ başlıklı ortak bir sergi açtılar. Kendisini “yıkıma sürüklenen tarihi arkeolojik alanların koruyucusu” olarak sunmaktan hoşlanan Irina Bukova, ayrıca, 2005’te Azerbaycan ordusu tarafından Culfa şehrindeki Ermeni mezarlığının yok edildiği iddialarıyla ilgili her türlü soruşturmayı engellemişti.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/17/Alman-Azerbaycan-r%C3%BC%C5%9Fvet/139381

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın