İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tokalı Kilise freskleri Michaelangelo’nun Sistine Şapeli kadar değerli

Ortaçağ sanat tarihi açısından son derece önemli Tokalı kilisedeki restorasyon çalışmalarının 2018 dönemini tamamlanırken, Prof. Dr. Maria Andaloro tarihi ibadethanedeki duvar resimlerinin Michaelangelo’nun Sistine Şapeli kadar değerli olduğunu söyledi.

Göreme Açık Hava Müzesi’nin bilinen en eski kaya kilisesi Karanlık Kilise olarak da bilinen Tokalı Kilise’deki eşsiz duvar resimleri, Kapadokya tarihine yeni öyküler kazandırıyor. Argos Yapı, bölgedeki tarihin en önemli tanıklarından olan yapının duvar resimleri için İtalyan ve Türk uzmanlarca yürütülen koruma çalışmalarına destek oluyor.

Argos Yapı’nın açıklamasına göre; Türkiye’nin en önemli açık hava müzelerinden Göreme’de, içinde 10’uncu yüzyıla ait duvar resimleri bulunan Tokalı Kilise, Nevşehir Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve İtalyan/Türk restoratör ve sanat tarihçilerinin titiz çalışmalarıyla yürütülmekte olan fresk koruma programında dördüncü yılını doldurdu.

Tuscia Viterbo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maria Andaloro’nun ekibindeki restoratörler ile Nevşehir Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvar restoratörlerinin ortak çalışması, 2017’den bu yana Argos Yapı desteğiyle gerçekleşiyor.

Tokalı Kilise, yüzyıllar içinde eklemlenerek son halini alan dört ayrı mekândan oluşuyor. Tokalı’yı benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise 10’uncu yüzyıla ait çok değerli fresklerle bezenmiş olması.

Dönemin Bizans imparatoru tarafından yaptırılan resimler içerikleri kadar kullanılan boyanın değeri ve teknik ustalıklarıyla da eşsiz sayılıyor.

Resimlerin bir bölümü İsa peygamberin yaşamına ait tüm kutsal olayların 31 farklı sahneyle resmedildiği dünyadaki tek örneği oluşturuyor.

Prof. Dr. Maria Andaloro: Sistine Şapeli kadar değerli

Duvar resimleri için, “Michaelangelo’nun Sistine Şapeli kadar değerli” değerlendirmesini yapan Prof. Andaloro, resimlerde kullanılan çivit renginin tekniğine ve zenginliğine dikkat çekiyor.

“Burada çok önemli duvar resimleri var” diyen Restorasyon projesi başkanı, Tuscia Üniversitesi’nden Ortaçağ sanat tarihi profesörü Maria Andaloro ise bir bütün olarak çok önemli kültürel ve tarihi değerlere sahip olan Kapadokya’da, geçmişi bin yıl öncesine dayanan tarihi bir kilisede çalışma yapmaktan heyecan duyduğunu ifade ediyor.

arkeolojikhaber.com

 


https://www.arkeolojikhaber.com/haber-tokali-kilise-freskleri-michaelangelonun-sistine-sapeli-kadar-degerli-17471/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın