İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Armutalan Kilisesi, kültür varlığı olarak tescillendi

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Elbistan’a bağlı Armutalan Mahallesi’nde yer alan Armutalan Kilisesi’nin 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı niteliği taşıdığına karar verdi.

Elbistan’a bağlı Armutalan Mahallesi’nin doğu kısmındaki tepe yamacında bulunan, köşelerde düzgün kesme taş diğer yerinde de moloz taş (düzgün olmayan taş) inşa edilen Armutalan Kilisesiyle ilgili olarak Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hazırladığı rapor, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşüldü. Raporda kilise kalıntıları ile ilgili olarak şu ayrıntılara yer verildi:

“Kilisenin büyük çoğunluğu yıkılmış durumdadır. Halihazırda yapının doğu ve güneydoğu cephesinde bulunan yan apsisin bir kısmı ayakta kalabilmiştir. Orta apsis ve kuzeydoğu apsisin üzeri toprakla kaplı olduğu için ne kadar kısmının ayakta kaldığı anlaşılamamıştır. Görülebildiği kadarıyla yapının kuzey ve güney duvarlarının küçük birer kısımları ayakta kalmıştır. Alanda geçmiş tarihlerde yapıldığı düşünülen kaçak kazı çukurları bulunmaktadır.”

Büyük bir bölümü defineciler tarafından tahrip edilen ve sadece 2 duvarından küçük kısımları ayakta kalan Armutalan Kilisesi kalıntılarının, KahramanmaraşMüze Müdürlüğü uzmanlarınca tescil edilmesi kurula önerildi. Kurulun yaptığı toplantının ardından kilise kalıntısının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6.maddesi kapsamında ‘Korunması Gereken Kültür Varlığı’ niteliğine karar verildi. Böylece, Armutalan Kilise kalıntıları, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescil edilirken grubu ise 1.Grup olarak belirlendi.

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Armutalan Kilisesi ile ilgili aldığı bu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


http://www.elbistaninsesi.com/guncel/armutalan-kilisesi-kultur-varligi-olarak-tescillendi-h60539.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın