İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paşinyan: Karabağ barış sürecinde belirleyici söze sahip olmalı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Artsakh’ın (Dağlık Karabağ) barış sürecinde belirleyici söze sahip olması gerektiğini açıkladı.

11-12 Ekim tarihlerinde düzenlenen 17. Frankofoni Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Ermenistan Başbakanı Dağlık Karabağ sorununa da değindi. Frankofoni Teşkiları’nın frankofon bölgelerindeki ihtilaflar ile sorunların çözüm için çabalar gösterdiğini dile getiren Paşinyan, ihtilafların sürekli varoluşunun sorunları uluslararası tanınmış müzakere formatları çerçevesinde çözme taahhütlerini yeniden teyit etme zorunda bıraktığını vurguladı.

Söylediklerinin AGİT Minsk Grubu 3 eşbaşkan ülkesi olan Fransa’nın, ABD’nin ve Rusya’nın eşbaşkanlığında sürdürülen  Dağlık Karabağ sorunu için de geçerli olduğunu söyleyen Paşinyan şunları kaydetti: “Dağlık Karaba’ın barış müzakere sürecinde belirleyici söze sahip olması ve statüsünün Dağlık Karabağ halkının yasal olarak bağlayıcı olan ifade özgürlüğü hakkına dayalı belirlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Aynı zamanda Dağlık Karabağ için en önemli konu güvenliktir. Güvenlik o kadar hak ihlalleri, ayrımcılıklara ve vahşete maruz kaldı ki diyaloğun reddedilmesi ve devamlı olarak güç kullanma teşebbüsleri  Dağlık Karabağ halkının fiziksel varlığı tehlikeye atıyor. Barış ortamın oluşturulması çözüm sürecinin ilerlenmesi için kilitli konu olduğunu düşünüyoruz.”


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/11/Paşinyan-Karabağ/138941

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın