İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkolog: Türk Dışişleri Bakanlığı’nın arşivinin dijitalleştirilmeden önce temizlendiğini düşünüyorum

Geçen ayda Türk diplomatik arşivinin, araştırmacıların hızlı ve güvenli erişimi için dijital elektronik veri tabanına aktarılması bildirildi.

Konu hakkıda Yerevan Devlet Üniversitesi Doğuculuk Fakültesi Dekanı, Türkolog Ruben Melkonyan ile Panorama.am Ermeni haber sitesine verdiği demeçte Türk arşivinin birçok belgenin bugüne dek hem yabancı hem de türk araştırmacılara kapalı olduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın “Diplomatik Arşivi” özellikle Türk tarihinin belli dönemlere ait gizlenmemiş belgeler bulunabileceğimizhalde hepimiz için ilginç olabilir.

Ermenilerle ilgili belgelere gelince, dikkatli olan araştırmacı ilginç belgeler bulabilir. Aynı zamanda, arşivin dijitalleştirme ve halka açık erişim sağlanmasından önce temizlenmiş olabilmesi yönünde endişelerim var. korkuyorum. Türkiye için çok önemli olan belgeler tasfiye edilmiş olmalı” ifadelerini kullandı.

Düşüncenin asılsız olmaması için Türkolug geçmişte benzer süreçlerde yaşanan bir sürü arşiv belgelerinin dijital ortamına aktarmadığını hatırlattı.

Melkonyan “Mesela Türkiye tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün arşivleri de dijitalleştirilmişti, ancak 1914’ten önce Ermeniler’e ait olan mülkiyet belgeleri dijital ortamına aktarılmamıştı. Türkiye Güvenlik Konseyi ve Anayasa Mahkemesi, bu belgelerin Türk devletine bir tehdit oluşturduğu gerekçe göstererek bunların dijitalleştirilmesine izin vermediler. Bunlar gizli belgeler olarak sınıflandırılır” ifadelerini kullandı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/05/T%C3%BCrk-ar%C5%9Fiv/138588

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın