İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da hüzünlü bir ‘Aznavour Festivali’

Fransız-Ermenisi, dünyacı ünlü şarkıcı, oyuncu ve şair Charles Aznavour’un 94 yaşında hayatını kaybettiği haberi Yerevan’ı derinden sarstı. Turne için gittiği Japonya’dan yeni dönen Aznavour’un Fransa’nın güneyinde bulunan Alpilles’deki evinde hayatını kaybetmesi, Ermenistan’ı yasa boğdu. Aznavour yaşayan bir kahramandı, Ermenistan kahramanının öldüğüne inanmak istemedi.

Depremle gelen yakınlaşma

1988’de yaşanan korkunç depremden sonra Ermenistan ile arasında oluşan bağ hiç kopmadı. O yıllarda Aznavour herkesin kahramanı olmuştu. Çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti tarafından 2004 yılında ülkenin en yüksek nişanesi olan “Ermenistan Ulusal Kahramanı” ödülüne layık görülen Aznavour’a, 2008 yılında Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın imzaladığı kararname ile Ermenistan vatandaşlığı verildi. Ünlü şarkıcı 2009 yılında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak göreve atandı aynı zamanda Ermenistan’ın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisi oldu.
Ölüm haberini alır almaz Yerevan’daki Aznavour meydanına koşan insanlar, mumlar yakarak, göz yaşları içinde onun şarkılarını çalmaya başladı.
Hayranlarının yanı sıra meydana Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Fransa’nın Ermenistan Büyükelçisi ve pek çok bürokrat, sanatçı ve sivil toplum lideri katıldı.

Hüzünlü bir “Aznavour Festivali” 
Bu büyük yas, Yerevan’da kısa süre sonra hüzünlü bir “Aznavour Festivali”ne dönüştü. Sokaklarda, kafelerde, evlerde gece geç saatlere kadar Aznavour şarkıları çalındı. Trafikte araçlar ünlü şarkıcını şarkıları ile Yerevan’ı bir açık hava konserine dönüştürdüler. Binaların üzeri, billboardlar Aznavour posterleri ile kaplandı. Televizyonda onun filmleri, radyoda onun şarkıları, Yerevan buram buram Aznavour koktu, Yerevanlılar günlerce Aznavour soludu.
Devlet daireleri, bakanlıklar, üniversiteler, okullar, hastaneler hatta spor salonlarında Aznavour anıldı, onun için törenler düzenlendi ama belki de en manidar olan Yerevan Cezaevindeki mahkumların para toplayarak, Yerevan’daki Aznavour Meydanı’na gönderdikleri taziye çelengi oldu.

(Yerevan Cezaevi’ndeki mahkumların Aznavour için yaptırdıkları çelenk)

Ermenistan’da resmi yas
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, haberinin ardından facebook sayfasında yaptığı açıklamada Charles Aznavour’un cenaze gününün Ermenistan’da yas günü ilan edileceğini açıkladı, sevenlerine taziyelerde bulundu. Artsakh Cumhuriyeti (Karabağ) Cumhurbaşkanı Basın sözcüsü Davit Babayan Aznavour’un cenaze gününde Karabağ’da da yas ilan edileceğini açıkladı.
Aznavour’un cenazesinin kendi arzusuna uygun bir şekilde Fransa’daki Montfort-l’Amaury bölgesinde bulunan eski bir manastırda yapılacak ayinden sonra, Aznavourlar’ın aile mezarlığına defnedileceği bildirildi.
Başbakan Nikol Paşinyan da Ermenistan’daki iç siyasi gerginliğine rağmen efsanevi sanatçının son veda ve cenaze törenlerine katılacağını bildirdi. Fransız hükümeti Aznavour anısına Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da da tören düzenleme teklifinde bulundu. Yerevan’daki etkinliğin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katılımıyla gerçekleşecek olan Frankofoni zirvesinin çerçevesinde yapılması öngörülüyor.

Paşinyan: Aznavour’un ölümü dünya bir kayıptır
“Bu çağın büyük ismi, büyük sanatçısı, hayatını ve çalışmalarını hümanizm, insan hakları, Ermenistan ve Fransa’nın temsiline adamış, kendini çok sevdirmiş bu devin, artık bizimle olamadığına inanmak çok zor.  Bu, halkımız ve ülkemiz için acı veren, üzücü bir gün. Ülkem ve halkımın adına başsağlığı diliyor, başta Fransız halkı olmak üzere, tüm sanat severlere taziyelerini iletiyorum “diyen Paşinyan, Aznavour’un ölümünün evrensel bir kayıp olduğunu vurguladı.

Anı defteri açıldı
Yerevan’daki Charles Aznavour merkezi binasında açılan yas defterini imzalamak ve ünlü şarkıcıya son sözlerini aktarmak için büyükelçiler, diplomatlar, bürokratlar ve tüm sevenleri binaya akın etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnastakanyan anı defterine “Aznavour bir dünyaydı, o şimdi yok, dünyasını bize bıraktı. Aznavour sonsuzdur, bizim için onur, kıvanç ve mutluktur.” yazdı.

“Aurora” Aznavour onuruna, yeni bir burs verecek
Charles Aznavour’un anısına, Aurora insani yardım girişimi “Şükran Bursu” adını taşıyan yeni bir burs vereceğini açıkladı.
Aurora yönetim kurulu “Charles Aznavour, Ermeni halkının tarihini dünyaya anlattı. Bir mültecilerin çocuğu olarak, insanlığa müziği ve karakteriyle önemli mesaj gönderen bir dünya idolü oldu. Onun çekiciliği, samimi sevgisi tüm dünyada sevilmesini sağladı. Tüm bunları bir aktör ve şarkıcıdan ziyade bir  aktivist ve hayırsever olarak yaptı. Asla unutulmayacak, kalplerimize yaşayacak” denildi.
Charles Aznavour için yıllık burs, Fransa’dan ve Fransızca konuşan ülkelerden öğrencilere UWC Dilijan Uluslararası Okulu’nda eğitim alma fırsatı verecek. Açıklamada “Bu burs Aznavour’un iki anavatanı olan Ermenistan ve Fransa’yı birbirine bağlayacak ve bu bağları güçlendirme şansı verecek” ifadesine yer verildi .


http://www.agos.com.tr/tr/yazi/21350/ermenistan-da-huzunlu-bir-aznavour-festivali

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın