İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aznavour, Fransa’da milli töreniyle uğurlanacak tek şarkıcı olacak

Fransa, dünyaca ünlü Fransız Ermeni şarkıcı Charles Aznavour’u Paris’teki Les Invalides sarayında düznelenecek milli  töreniyle son yolculuğuna uğurlayacak. Aznavour, milli töreniyle uğrlanacak ilk şarkıcı olacak.

Fransa böyle törenleri sadece askerleri ve Fransa için kilitli rol oynayan önemli isimler için düzenleniyor. Törenin kurallarına göre tabuta Fransa bayrağı sarılır, resmi heyet ise Devlet Başkanı yönetip özel  konuşma yapar.

Aznavour’un cenaze töreni ile ilgili bir açıklama yapılmazken onun isteğiyle anne babasının ve oğlunun yanında, Paris yakınlarındaki Montfort-l’Amaury’da bulunan mezarlıkta toprağa verileceği öğrenildi.

Charles Aznavour, 24 Mayıs 1924 tarihinde Ermeni bir ailenin oğlu olarak Paris’te doğmuştur. Esas adı Şahnur Varinag Aznavuryandır. Annesi Knar Baghdasarian Adapazarı’ndan göç eden bir oyuncu, babası Mişa Aznavuryan Gürcistan’dan Fransa’ya göç eden şarkıcıdır.

Sanatçı bir ailesi olduğundan henüz dokuz yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başladı. Fransız şarkıcı Edith Piaf’la tanışınca şansı açıldı, Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi.

Ermenistan’ın UNESCO nezdindeki daimi temsilcisidir. Fransa`nın Frank Sinatra`sı olarak da lanse edilen Aznavour`un hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. Yüzden fazla şarkı yapmış, yaklaşık 60 filmde rol almıştır. Altı dilde (Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça) şarkı söyleyebilmesi de ilginç bir yönüdür. Fransızca dışında, İngilizce ve Almanca da konuşur, ama Ermenice bilmemektedir.

Birçok şarkının sözlerini yazan Charles Aznavour, sinemada yaklaşık 60 filmde rol aldı.

1988’de Ermenistan depreminden sonra ülke için birçok yardımda bulunmuştur. Bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan “Ermenistan Ulusal Kahramanı” ödülüne layık görmüştür. 2008 yılında da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanın imzaladığı kararname ile Aznavour’a Ermenistan vatandaşlığı verilmiştir. 2009 yılında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi olarak atanmıştır.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/03/Aznavour-Fransa/138395

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın