İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da gençler ‘devrim’den ne bekliyor?

Ermenistan’da geçtiğimiz nisan ayında başlayan hükümet karşıtı gösteriler sonunda yönetim değişti. Sokağa çıkan onbinlerce kişinin farklı talepleri vardı. Ortak istekleri Ermenistan’da devrim niteliğinde değişimdi. Peki şimdi halk yeni yönetimden ne bekliyor?

https://tr.euronews.com/embed/549244

Türkiye’nin sınır komşusu Ermenistan’da halk ‘devrim’ yaparak yönetimi değiştirdi. Başbakan Serj Sarkisyan 10 yıldır oturduğu koltuğu bırakmak zorunda kaldı.

Bu durum 1991’de bağımsızlığını kazanan üç milyon nüfuslu ülkenin siyasi tarihinde dönüm noktası olarak görülüyor.

Ermenilerin ‘barışçıl devrim’ olarak tanımladığı değişimi başkent Erivan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda gençlerle konuştuk.

Ani (22) ülkede en öncelikli konuların başında eğitim geldiğini söylüyor: “Eğitim bizim ülkemizin geleceği. Bu konuda yapılacak çok çalışma var. Bence zamanla bu gerçekleşecek. Ermeni halkının yeni yönetimden, hükumetin yeni üyelerinden büyük umutları var. Bence Ermeni halkının umutları gerçeğe dönüşecek.”

Lili (25): “Devrimden sonra ülkede çok şey değişti.”

Ani: “Yolsuzluk bile…”

Lili: “Evet haklısın, değişen ilk şeylerden birinin yolsuzluk olduğunu gördük. Sanki tamamen ortadan kayboldu. Şimdi gençler için daha fazla fırsat var. Daha önce iyi iş bulmak çok zordu bugünlerde ise bu mümkün.”

Ani: “Önemli olan insanların şu an hükümete ve halka güven duyması.”

Lili: “Eğitim sisteminde ulaşım sisteminde turizmde birçok sey değişiyor. Devrimden dolayı turizm gelişiyor Ermenistan’da”

Gençler ‘devrim’den sonra beklentilerini anlatıyor Foto: Bahtiyar Küçük, Euronews, Erivan

Mariam yeni yönetimden halkın yaşam kalitesini arttırmasını bekliyor: “Halk meydanlara çıkarak değişim için arzusu olduğunu gösterdi. Bu noktadan geriye dönüş olmayacak. Umarım yeni hükümet insanlara yeni iş fırsatları, ücretsiz eğitim gibi imkanlar sağlayarak hayat standartımızı yükseltir.”

Gençler ‘devrim’den sonra beklentilerini anlatıyor Foto: Bahtiyar Küçük, Euronews, Erivan

Nisan ayındaki gösterilerde meydanlara indiklerini anlatan üniversite öğrencisi Vahe de tek isteklerinin verilen sözlerin tutulması olduğunu söylüyor: “Ermenistan’daki devrime halk olarak katıldık. Biz devrimin bir parçasıyız. Umarız yeni yönetim verdiği sözleri sonuna kadar tutar. Şu anda bu yöndeki adımlara şahit oluyoruz. Geleceğe yönelik ciddi değişimler görmek istiyoruz.”

Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı her akşam renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor Foto: Bahtiyar Küçük, Euronews

Halk Erivan’da devrimin sembollerinden parlamento binası önündeki ‘şarkı söyleyen çeşme’de toplanarak dans etmeye devam ediyor.

Ermenistan’da ‘devrim’ nasıl gerçekleşti?

Ermenistan Anayasası’na göre, beş yıllığına seçilen cumhurbaşkanı en fazla iki dönem bu görevde kalabiliyor.Ülkede 2015 yılında yapılan referandumda başkanlıktan parlamenter sisteme geçilmesiyle yürütme yetkileri cumhurbaşkanından başbakana geçti.

İki dönem cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Sarkisyan’ın sistemi değiştirerek kendisine başbakanlık için yer hazırladığı eleştirileri yapıldı. Sarkisyan başbakan olmayacağını duyurdu. Ancak Sarkisyan Ermenistan parlamentosunda Sarkisyan başbakan olarak seçildi. Bu, protesto eylemlerinin ateşleyen adım oldu.

Başta başkent Erivan olmak üzere diğer kentlerde halk Sarkisyan ve yönetimine karşı sokağa çıktı. Protestoların 11. gününde Sarkisyan görevini bıraktığını duyurdu. Muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan 8 Mayıs’ta parlamentoda yapılan oylamada Başbakan seçildi.


https://tr.euronews.com/2018/09/25/ermenistan-da-gencler-devrim-den-ne-bekliyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın