İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık cemaatlerinin bildirisi ve Musa Dağı’nda 40 gün

Çeşitli azınlık cemaatlerinin 18 temsilcisi, temmuz ayı sonunda ortak bir bildiri yayınladı. Türkiye’de farklı dinlere mensup olanların üzerinde “baskı olduğunu iddia eden ve/veya ima eden” beyanların tamamen asılsız olduğunu ve tüm azınlıkların özgür, mutlu ve sevinçli bir yaşam sürdürdüğünü açıkladılar. Kullandıkları ifadeler tam olarak bunlar değildi, ama merak etmeyin, hemen aşağıda bildirinin bütününü aktaracağım.

Okuduğum gazetelerden biri “Türkiye’de faaliyet gösteren azınlık cemaatlerinin temsilcileri” ifadesini kullanmış! Sırıtmadan edemedim. Nasıl da ağızları alışmış! Yüz bin yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar hakkında “yaşıyorlar” değil de “faaliyet gösteriyorlar” demek ne kadar ilginç, değil mi?

Her neyse, buyurun, bildiriyi okuyalım:

“Ülkemizde asırlardan beri yerleşik farklı din ve inanç mensubu kadim toplumların dini temsilcileri ve vakıf yöneticileri olarak inancımızı özgürce yaşamakta ve geleneklerimize göre ibadetlerimizi özgürce yerine getirmekteyiz. Baskı olduğunu iddia eden ve/veya ima eden beyanlar tamamen asılsızdır ve maksadını aşmaktadır.

Geçmişte yaşanılan birçok sıkıntı ve mağduriyet zaman içinde çözüme kavuşturulmuştur. Geliştirilmesini arzu ettiğimiz konular hakkında ise karşılıklı iyi niyet ve çözüm iradesi ile devletimiz kurumları ile devamlı istişare etmekteyiz. Kamuoyuna doğru yönde bilgilendirme yapmanın sorumluluğu ve bilinci ile bu ortak açıklamayı yapmaktayız.”

“Bayram değil, seyran değil, amcalarım bu bildiriyi niye yayınladı?” diye düşünebilirsiniz. Hatırlatayım. Bildirinin gazetelerde çıkmasından altı gün önce Rahip Brunson’un tutukluluğu ev hapsine çevrildi. Ertesi gün Trump’un Başkan Yardımcısı Mike Pence Türkiye’ye tehditler savurdu. Ardından Trump’ın kendisi tehditlere yaptırımlar eklemeye başladı.

Ve her zaman olduğu gibi azınlık cemaatlerin resmî temsilcileri devletin yardımına yetişti. Dünya âleme ilan ettiler: Türk devleti harikadır, kötü bir şey yapmaz, yapamaz; bakın biz ne kadar özgür ve mutluyuz!

“Her zaman olduğu gibi” dedim ya, abarttığım düşünülmesin, tam 83 yıl öncesinden bir örnek vereyim.


https://t24.com.tr/yazarlar/roni-margulies/azinlik-cemaatlerinin-bildirisi-ve-musa-daginda-40-gun,20433

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın