İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Altın eller hünerlerini Beyoğlu’da gösteriyor

Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını geleceğe taşımayı amaçlayan ’13. Beyoğlu Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’ başladı.

Berivan KIZIL
İstanbul

Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını geçmişten geleceğe taşımayı amaçlayan “13. Beyoğlu Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” Taksim Meydanı etkinlik alanında başladı. Festivalde bu yıl Türkiye’nin yedi bölgesinden 63 zanaatkar bir araya geldi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen festivalde zanaatkarlar, çömlek yapımından çiniciliğe, cam işlemeciliğinden enstrüman  yapımına, kilim dokumacılığından ahşap işçiliğine, tespih yapımından ipek dokumacılığına kadar pek çok geleneksel el sanatı dalında hünerlerini sergiledi. 12 gün sürecek festivalde el sanatlarının yanı sıra, yöresel  müzikler ve söyleşiler de dinleyicilerini bekliyor.

UNESCO tarafından ‘Yaşayan insan hazineleri’ listesine alınan ve yarım asırdır keçecilikle uğraşan Ahmet Yaşar Kocataş, festival sayesinde 13 yıldır süren dostluklar kurduklarını ve festivalin kültür alışverişinin en güzel örneği olduğunu belirtti.

‘TELKARİYİ ERMENİ BİR USTADAN ÖĞRENDİM’

Ömer Ayseli (Fotoğraf: Evrensel)

Telkariyi sekiz yaşanda Ermeni bir ustadan öğrendiğini belirten Ömer Ayseli, “Ben çocukken çok yaramazdım. Dedem de beni Ermeni arkadaşının yanına çırak olarak verdi.  24 yıldır bu işi yapıyorum . Amerika’da Hindistan’da, Fransa’da telkari sanatının tanıtımını yaptım. Bu sanat memleketim Mardin’e has bir sanat. İstanbul’da yaşayanlar böylesine ince ve  uğraştırıcı bir iş yaptığımı görünce çok şaşırıyorlar. Festival farklı kültürlerin tanışmasına olanak sağlıyor” dedi.

Yedi kuşaktır ipek dokumacılığı yaptığını söyleyen Ali Büyükaşık, “Bu işin her şeyiyle kendimiz uğraşıyoruz. İpek böceğini yetiştirmekten dokumasına ve kumaşların boyanmasına kadar her şey bizim elimizden geçiyor. Dedelerim bu zanaatı Hatay’da Ermenilerden öğrenmiş. Biz de gelecek kuşaklara öğretmesi için meraklılarına öğretiyoruz” dedi.


https://www.evrensel.net/haber/361266/altin-eller-hunerlerini-beyogluda-gosteriyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın