İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balıkesirli papaza Putin’den pasaport

Onların hikayesi, tarihin hüzünlü sayfalarından biri… Atlas dergisinin 2002’de hazırladığı dosyada anlatılıyor: 1707’de Rus Çarlığı’na isyan eden Don Kazakları (Cossack), Osmanlı’nın Kuban ordusuna sığınmıştı. 33 yıl Rusya’yla savaştıktan sonra padişahın teveccühünü kazandılar ve Osmanlı topraklarına yerleşme hakkını elde ettiler. 1740 yılında Manyas Gölü kenarına gelip yurt kurdular. Bildikleri tek iş olan balıkçılıkla geçinmeye, sazdan yaptıkları kulübelerde yaşamaya başladılar. Sıla özlemlerini yanık Don türküleriyle, bir de her yıl papazların Rusya’dan getirdiği ikonalarla giderdiler. Bu topraklarda düğünleri, ayinleri, çoğalan çocuklarıyla mutlu, 222 yıl geçirdiler. Ama 1962 yılına gelindiğinde Soğuk Savaş’ın tarafları ABD ve SSCB, Manyas Kazak köyü sakinlerini göç ettirmek için sanki yarışıyordu. Sonuçta 63’ü ABD’ye, 999’u anavatanlarına dönmeye karar verdi. 1000’inci Kazak gemide doğdu. Kazaklar 22 Eylül 1962’yi anavatanlarına dönüşün sevinci ve Türkiye’den ayrılığın hüznü ile kutluyor. Bugün de onların izleri, öyküleri devam ediyor. İşte onlardan biri bugünkü haber konumuz:

Rusya’nın Ottawa Büyükelçiliği’nde geçen hafta anlamlı bir tören vardı… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel kararnamesiyle Türkiye doğumlu, Kanada’daki Rus Ortadoks Kilisesi görevlisi papaz Dmitri Sever’e Rusya vatandaşlığı verildi.

 

Moskova’dan Fuad Safarov’un derlediği bilgilere göre, Rusya’nın Ottawa Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende Büyükelçi Aleksandr Darçiyev, Ottawa Rus Ortodoks Kilisesi papazı Dmitri Sever’e Rusya pasaportunu sunarak onurlandırdı.

 

Törende konuşan Rus büyükelçi, “Bugün gerçekten olağanüstü ve uzun zamandır beklediğimiz bir olayı yaşıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Putin, Dmitri atamıza Rusya vatandaşlığı verdi. Dmitri atamızın kaderi Kanada topraklarında Rus Ortodoksluğu ve Rus dünyasıyla sıkı bağlı, kopmaz bir parçası. Rusya, yurtdışındaki ahlaki ve dini değerlere sahip çıkan sadık evlatlarını, gerçek vatanseverlerini biliyor ve değer veriyor” dedi.
Papaz Dmitri de Rusya Devlet Başkanı Putin’e şükranlarını ileterek, “Yaşasın vatanım Rusya!” diye duygularını aktardı.

 

DMİTRİ SEVER KİMDİR?

 

Dmitri Sever, 1933 yılında Türkiye’de Balıkesir’e bağlı Manyas Kocagöl’de , Don Kazak (Nekrasovlar) ailesinde doğdu. Ailesi Seleznyov soyadını taşıyordu. 1932 yılında soyadlarını Sever olarak değiştirdiler. Kocagöl’de 8 yıllık ortaokulu bitirdi. 1949 yılında İrina Bandirovskaya ile evlendi. 1952-54 yıllarında İzmir’de askerliğini yaptı.
1957 yılında Almanya’ya gitti. 1965 yılında ailesiyle birlikte Kanada’ya göç etti. 1966 yılından itibaren Kanada’da Rus Ortodoks Kilisesi’nde göreve başladı. Daha önce Türkiye’de Ortodoks dini eğitimi alan Dmitri Sever, Kanada’daki çalışmalarından dolayı Rusya Ortodoks Kilisesi tarafından çeşitli ödüller alarak onurlandırıldı ve daha üst düzey görevlere getirildi. Rus basınına konuşan Dmitri, Türkçeyi unutmadığını da söyledi. Dmitri Sever’in yine Türkiye kökenli olan eşi, kanserden hayatını kaybetti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın