İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Ervian’ın kuruluşunun 2800’üncü yılını kutluyor

Ermenistan yetkililerinin Erivan’ın pasaportu olarak tanımladığı Arkeoloji Müzesinde korunan Urartu çivi yazılı kitabenin kopyası ünlü japon sanatçı Profesör Kunito Nagaoka tarafından Taku-Hon metoduyla çıkartıldı.

Ervian’ın kuruluşunun 2800’üncü yılı adı altında etkinlikler düzenleyen Erivan Belediyesi turizm bürosu ve Erivan Vakfı’nın işbirliği ile gerçekleşen bir etkinlikle tanınmış Japon sanat figürü ustası Profesör Kunito Nagaoka Ermenistan’a davet edildi ve şehrin sembolü sayılan tarihi eserlerin kopyasını özgün bir teknikle çıkarması sağlandı.

Armenian News sitesinin haberine göre; ünlü Japon sanatçı Prof. Dr. Kunito Nagaoka, Erivan’ın künyesi kabul edilen Tarih ve Arkeoloji Müzesinde korunan Urartu çivi yazılı kitabe ile Erivan Tarih Müzesinde bulunan meşhur haçkarın birer örneğini, geleneksel Çin Taku-Hon baskı metoduyla yaparak Ermenistan’a hediye etti.

Doğal kumaştan yapılan ince ama dayanıklı kağıtlara mürekkeple “tango” denilen Japon sanat ekolünü kullanarak yapılan ve sanatçının imzasını taşıyan eserler Erivan Tarih Müzesi ve Erebuni Tarih ve Arkeoloji müzelerine armağan edildi.

Erivan Belediyesi Turizm Bölümü Başkanı Gevorg Orbelyan, sanatçıya hediyeden dolayı teşekkür ederek, “Bu yıl Erivan için çok anlamlı ve bu hediyelerde sembolik olarak yıla anlam kazandırdı. Eserler, Ermenistan kültürünü daha kapsamlı şekilde sunmak için yabancı ülkelerde sergilenecek sergilerin birer parçası olacaklar” dedi.

Prof. Dr. Kunito Nagaoka da “Ermenilerin kültürel, manevi geleneklerinden çok etkilendim. Antik Haçkarların misyonunu yeniden canlandırmak ve modern dünyaya geri getirmek istedim. Erivan’daki Urartu çivi yazısı yüzyıllar önce yaratılmış olmasına rağmen, 21. yüzyılın başyapıtı olabilecek kadr muhteşem ” şeklinde konuştu.


https://www.arkeolojikhaber.com/haber-ermenistan-ervianin-kurulusunun-2800uncu-yilini-kutluyor-16499/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın