İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Merkel’den Azerbaycan çıkarması

Kafkasya turu kapsamında Azerbaycan’a giden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Doğalgaz, enerji güvenliği, Dağlık Karabağ ve insan hakları konularının ele alındığı ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretinin iki ülke ilişkilerini müzakere etmek için iyi bir fırsat sunduğunu belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Azerbaycan, Almanya’nın bu bölgedeki en büyük ve en önemli ticaret ortağı. Almanya, Azerbaycan ekonomisinin çeşitlendirilmesine katkı sunmaya hazır” ifadelerini kullandı.

Almanya ve diğer AB ülkelerinin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını önemli oranda azaltması öngörülen Güney Gaz Koridoru’na değinen ve söz konusu boru hattı projesinin Avrupa’nın enerji temininde büyük rol oynayacağını kaydeden Merkel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Azerbaycan, enerji arzının çeşitlendirilmesinde Avrupa Birliği için çok önemli bir faktör. Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçirilmesi AB’nin enerji tedariki için de öncü rol oynayacaktır. Ayrıca Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ve ticari ilişkileri önemli ölçüde geliştiren Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de önemsiyoruz”

Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ konusuna da değinen Merkel, bu ve bölgedeki diğer tüm sorunların barış yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti:

“Dağlık Karabağ’daki sorunu da ayrıntılı olarak ele aldık. Meselenin çözüme kavuşturulmasının Almanya’nın çıkarına olduğunu ve Minsk grubunda yer alacağımızı vurguladım. Ermenistan’da yeni bir hükümetin olması, belki de müzakerelere yeniden başlamak için bir şanstır. Almanya her halükarda, müzakere söz konusu olduğunda orada yer alacaktır”

“Azerbaycan’ın iç meselelerini de müzakere ettik” diyen Angela Merkel, “İnsan hakları konularını açık bir şekilde konuştuk. Elbette tüm konularda fikir birlikteliğimiz yok. Ancak ben güçlü bir sivil toplumun açık bir sivil toplumun parçası olması gerektiğine işaret ettim. Aynı zamanda bu güçlü sivil toplumun bizim istediğimiz şey olduğunu da dile getirdim” ifadelerini kullandı.

Aliyev: Ermeni ordusu işgal altındaki topraklardan derhal çıkartılmalı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Azerbaycan’ın uluslararası toplum tarafından tanınan topraklarının uzun yıllardır Ermenistan’ın işgali altında olduğunu belirterek, “Ermeni ordusu, işgal altındaki topraklardan derhal ve kayıtsız şartsız çıkartılmalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Başbakan Merkel’in Azerbaycan’ı ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, bunun “tarihi bir ziyaret” olduğunu söyledi.

Aliyev, bu ziyaretin Almanya-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesine ivme kazandıracağından emin olduğunu vurguladı.

Merkel’e bölgesel güvenlik konularının yanı sıra özellikle Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili de bilgi verdiğini kaydeden Aliyev, “Bildiğiniz gibi Azerbaycan’ın uluslararası toplum tarafından tanınan toprakları uzun yıllardır Ermenistan’ın işgali altındadır. Bu işgal sonucunda 1 milyondan fazla Azerbaycanlı mülteci durumuna düşmüştür. Çatışmayla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 4 kararname kabul etmiştir. Bu kararnamelere göre Ermeni ordusu, işgal altındaki topraklardan derhal ve kayıtsız şartsız çıkartılmalıdır. Maalesef Ermenistan bu kararları hiçe sayıyor ve uygulamıyor. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü temin edilmeli ve sorun bu prensip temelinde çözüme kavuşmalıdır” diye konuştu.

Aliyev, Azerbaycan ve Almanya arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkati çekerek, Alman şirketlerin Azerbaycan’da birçok projeye katıldığını, Merkel’in ziyareti sonrasında onların faaliyetlerinin daha da gelişeceğinden emin olduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın ekonomik çeşitlendirme politikasını başarıyla yürüttüğü ve büyük yatırımların yapıldığını ifade eden Aliyev, “Yatırım ortamı çok iyi. Son 15 yılda Azerbaycan’a 250 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun da neredeyse yarısı yabancı sermayeden oluşmaktadır” dedi.

Aliyev, enerji güvenliği konusunu da konuştuklarını belirterek, Azerbaycan’ın Avrupa’nın enerji güvenliğinin temin edilmesine katkı sağladığını kaydetti.

Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’na da değinen Aliyev, 40 milyar dolar sermaye gerektiren bu projenin mayıs ayında resmi açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Aliyev ve Merkel daha sonra Azerbaycanlı ve Alman iş adamlarıyla bir araya geldi.

Angela Merkel, temaslarının ardından Azerbaycan’dan ayrıldı.


http://tr.euronews.com/2018/08/25/merkel-den-azerbaycan-cikarmasi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın