İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu defaki taciz skandalı korkunç boyutta

Serdar Turgut

Katolik Kilisesi içinde cinsel taciz haberlerini duymaya alışmış olabiliriz.

Şu anda Washington Post’un yayın yönetmeni olan Marty Baron 2001’de Boston Globe’un yayın yönetmeniyken hakkında 80’den fazla çocuğu taciz ettiği şüphesi bulunan bir rahibi araştırması için bir araştırma grubu oluşturmuş ve bunlar Boston gibi katolik bir şehri sarsan skandalı ortaya çıkarmışlardı. Bunun filmi ‘Spotlight’ Oscar ödülü de aldı.

Şimdi ise çok daha büyük, çok daha iğrenç bir skandal var ortada. New York Times ve Washington Post takip ediyor konuyu.

Bu defaki taciz skandalı korkunç boyutta. Olay Pennsylvania’da geçiyor. 70 yıldır süregiden ve üstü kapatılan bir sistematik cinsel taciz saldırısı söz konusu. 300 rahipten ve onların kurbanı olan bin çocuktan söz ediliyor.

TİKSİNDİRİCİ OLAYLAR

İnsanın için bulandıran tiksindiren olaylar anlatılıyor. Şahitler var, savcı el attı olaya, kilise hala daha utanmadan kendisini savunmaya uğraşıyor.

Anlatılanlar arasında defalarca tecavüz edilen oğlan ve kız çocuklar, bademcik ameliyatı için hastaneye yatan çocuğa ameliyat sonrasında hastanede tecavüz eden rahipler, çocuk üzerinde hatta sadist arzularını tatmin edenler var.

Dürüst, inançlı Hıristiyanları tiksindirecek, kendi dinlerinden utadıracak olaylar anlatılıyor her gün.

AHLAK TAMAMEN ÇÖKMÜŞ

Kız çocuklarını hamile bırakıp, sözde karşı oldukları kürtaj işlemlerini yaptıran bir kilise var karşımızda.

Ağzını açtığında iğrenç bir şekide İslamofobinin örneğini sergileyen Washington’daki evanjelist çevrelerden tek bir laf yok bu iğrençlik karşısında.

Tabii Başkan Trump’dan da tek laf yok bu konuda.

Ben dürüst dindarlar adına utanıyorum okuduklarımdan.

Amerika bir süredir büyük bir ahlak krizi yaşıyor. Bu son çıkan iğrenç, korkunç skandal temelde yaşanmakta olan çürümenin boyutlarını gözler önüne serdi.

Yaklaşık 15 yıldır bu tür cinsel taciz haberleriyle sarsılmakta olan Katolik Kilisesi’nin bu son olaydan sonra global düzeyde kendi meşruiyetini kolay anlatması mümkün gözükmüyor.

Olayı soruşturmakta olan savcı hemen her gün yeni şahitleri sorguya çağırıyor. Ailece ağlayarak gelen şahitlerin anlattıklarını dinlerken insan insanlığa lanet ediyor.

Savcılık kilisenin gizli belge arşivinden 500 bin belgeye el koymuş ve bunları da inceliyor.

UTANMAZLARDA ÖRTME ÇABASI VAR

Bugüne kadar bu tür skandaları örtmeye çalışan kilise bu defa çaresiz kalmışa benziyor. Savcı ile işbirliği görünümü veriyorlar, “Bu olayları bitirmeyi biz de istiyoruz” türünden anlamsız açıklamalar yapıyorlar. “Eğer gerçekten bitirmek istiyorsan, içindeki sapıkları tut at içinden be utanmaz” diye haykırmak istiyor insan. Bu konuda o kadar duyarsızlar ki, eskiden hakkında çocuk tacizcisi kaydı bulunan bir adamı buna rağmen rahip yapmayı bile sakıncasız görmüşler. Şimdi buna rağmen onun daha sonra yaptıklarına şaşırmış gibi davranıyorlar utanmadan.


https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2109817-bu-defaki-taciz-skandali-korkunc-boyutta

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın