İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dolar, misyonerlik ve spor..

Ekonomistler ‘ekonomi/dolar’ üzerinden darbe hainliğinin kaynağını araştıra dursun, benzer durum, ‘Spor üzerinden nasıl gerçekleşebilir?’ sorusunu karşılığını bulmaya yöneltti. Saldırı veya planların özü, ülkemizin huzur ve gelişmişlik ortamını tehdit edecek boyutta olması, araştırmamızın önemini artırmakta. Problem, toplumun toplum yapan milli ve manevi değerlerine yapılıyor olması, bu saldırının malzemesi de spor/futbol olunca, biz ilgilenmesin  de kim ilgilensin!. 

HAKKA ATILAN OK…

Hatırlarsanız, bayan güreşi rezaletine itiraz ettiğimizde, bize ilk karşı çıkan ve karşı saldırıya geçen kim oldu; Oda tv. Bizim ki sadece, düşman okunu takip etmek, Hakk’ın rızasını kazanmak için çaba sarf etmek. Hangi anlayışın temsilcileri oldukları belli. Fenerbahçe’nin 2002 yıllarında İsrail’den transfer ettiği Haim Revivo’nun Filistin katili Şaron için sarf ettiği –Şaron’un sahadaki elçisiyim- sözlerini, unutmak mümkün mü? Veya, Amerika Irak’ı işgal ettiği tarihin hemen sonrasında, 2005 yıllarında ‘Real Madrid takımının bir papaz aracılığıyla Irak’ta misyonerlik’ yapmak amacıyla futbol okulları açması, yabana atılacak bir durum olmasa gerek.

Yunanistan’da yapılan ilk olimpiyatların dışında, Haçlı ve Siyonist anlayışın, tarihte daha başka hangi ‘haltlar’ işlenmiş olabileceği konusunda araştırma yaptığımızda, ilginç sonuçlara ulaştık. Yaptığımız çalışmaları, sağlam temellere oturtmak adına, araştırmalarımızda bilimsel kaynaklara önem taşıdığını, hatırlatalım. Dr. Ünsal Karabulut’un İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma Dergisinde ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Son Dönemlerinde Misyonerlik ve Spor’ başlıklı makalesi, sporun misyonerler tarafından nasıl malzeme yapıldığı ve dini inançların halka nasıl enjekte edildiğini, konuya akademik/bilimsel bir açıklık getiriyor. Makalenin içeriğinden anlaşılıyor ki, spor tek başına spor, futbol tek başına futbol olmadığı, misyonerliğin bu sürecin neresinde olduğu anlamaktayız. Değerli Ünsal hocamızın o makalesinden, aşağıda paylaşacağımız notlar, dileriz kamuoyu için önemli dersler içerir. Bu vesileyle Cuma Günümüz mübarek olsun inşallah…

SPORCU PROTESTANLAR 

“Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde misyonerlik faaliyetlerinin büyük bir bölümü Amerikan Board ve Genç Hristiyan Birliği Örgütü tarafından yapılmaktaydı. Yapılan bu çalışmanın amacı, Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde misyonerlik faaliyetleri ve spor arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yapılan bu çalışmada, tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, farklı kütüphanelerden ve elektronik ortamda konuyla ilgili Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış; dergi, kitap ve tezlere ulaşılmış, konuyla ilişkisi olanlar seçilerek çalışmada kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, Osmanlı topraklarında faaliyet gösteren Amerikan Board ve Genç Hristiyan birliği örgütleri misyonerlik faaliyetleri için sporu bir araç olarak gördüğü, spor sayesinde birçok Müslümanın ilgisini çektiği ve birçok Müslümana Protestanlığı benimsettiği anlaşılmıştır…”

“Amerikan Board belgelerinden öğrenildiğine göre, Erkek Kulübü sayesinde sokaklarda hiçbir işle uğraşmadan dolaşan gençler bir çatı altında toplanmıştır. Kulüp bünyesinde yapılan atletizm ve jimnastik çalışmalarıyla bölgedeki gençlerin dikkati çekilerek katılımcı sayısı 75 hatta 100 kişiye kadar ulaşır. Ayrıca birleştirici sporsal ve eğitimsel faaliyetler sayesinde Amerikan Board misyonerleri kulüp üyelerini İncil’le tanıştırıp, onların İncili okumaları ve anlamaları sağlanır ve böylece kişilerin dinî inanç ve yaşam şekillerinde istedikleri düzeyde değişmeleri ve Protestan olmaları için yoğun çabalar sarf edilir…”

 “Sonuç olarak Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde misyonerlik faaliyetinde bulunan iki önemli örgütün olduğu belirlenmiştir. Bunlardan ilk Amerikan Board diğeri ise Genç Hristiyan Birliği örgütüdür. Bu örgütler Müslüman halkın ilgisini çekebilmek için sporu bir aracı olarak kullanmışlardır. Osmanlı İmparatorluğunun farklı şehirlerinde açtıkları kulüpler ve okullarda spora son derece önem vermişlerdir.”

https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-gulumseyen/dolar-misyonerlik-ve-spor-25434.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın