İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni usta, erimiş çelikle yaptığı gösterinin sırrını açıkladı

Erimiş metale çıplak eliyle dokunduğu halde hiç yanık ve yara almayan Ermeni çelik eriticisi Arkadiy Mgdsyan, bunu nasıl başardığını anlattı.

Mgdsyan’ın erimiş metale çıplak eliyle dokunurken çekilen videosu kısa sürede bir buçuk milyon Youtube kullanıcısı tarafından izlendi. Sputnik’e konuşan Ermeni usta, gösteriyi yaparken bu kadar popüler olmayı beklemediğini, yaptıklarının aslında yaşadığı Alaverdi şehrinde eski bir gelenek olduğunu anlattı.

Mgdsyan, “Sizin gösteri dediğini şeyi şehrimizin tüm genç çelik ustaları yapar. Bu metalürji alanında çalışanların bu işe başlama geleneği ve fabrikamızın 250 yıllık tarihinde tüm genç ustalarımız, üst ustalık seviyesine geçtikleri zaman bunu yapar” diye konuştu.

Alaverdi’deki metalürji çalışanlarının bu geleneğini ‘yarı şaka, yarı sır’ olarak nitelendiren Mgdsyan, “Neden bir sır? Çünkü fabrikamızın 250 yıllık tarihinde hiçbir yöneticimiz bunu teşvik etmedi ve hatta bu tür şeyleri hep yasakladı” dedi.

Üretimdeki güvenlik kuralları gereği bu işte çalışan kişilerin özel koruyucu giysiler giymesi gerektiğini söyleyen çelik ustası, bu nedenle televizyon kanallarının gösteriyi tekrarlama tekliflerini geri çevirmek zorunda kaldığını aktardı.

“Gördüğünüz gibi filmde işletmemizin tüzüğünü ve güvenlik kurallarını ihlal ettim, bu nedenle yönetim tarafından çağrılıp, ağır bir uyarı aldım. Bu nedenle gösteriyi tekrarlamam mümkün değil” diye konuşan Mgdsyan, yara almamasının sırrınınsa sıvıyla kızgın metal arasında buhar tabakasının oluştuğu Leidenfrost etkisiyle açıklandığını belirtti.

Mgdsyan, “Elinizi erimiş metalden geçirmeden önce iyice ıslatırsanız, temas halinde oluşan buhar, saniyeden de kısa bir zaman dilimi için cildi yanmadan koruyabiliyor” diye konuştu.

https://tr.sputniknews.com/yasam/201808161034774436-ermeni-usta-erimis-celik/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın