İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Değişen dengeler: Rusya, hem Yunanistan, hem Ermenistan ile kriz yaşıyor

Rusya’nın her zaman en yakınında olan iki ülke ile son dönemde yaşadığı gerginlik ve sorunlar dikkati çekiyor: Yunanistan ve Ermenistan ile sorunlar aşılamıyor. Dün Yunanistan, Moskova büyükelçisini geri çağırdı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ermenistan’daki yeni duruma uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

Rusya ile Yunanistan arasındaki gerilim girerek artarken önemli bir gelişme daha yaşandı. Yunanistan, Moskova büyükelçisi Andreas Friganas’ı geri çağırdı. Sputnik’e konuşan bir kaynak, Yunanistan’ın Moskova büyükelçisini geri çağırdığını söyledi. Kaynak, “Böyle bir karar alındı. Kararı bizzat Dışişleri Bakanı Nikos Kocias aldı” diye konuştu.

Yunan Büyükelçi Friganas’ın en kısa zamanda Atina’ya geri döneceğini belirten yetkili, Moskova’ya başka bir büyükelçinin gönderileceğini, ancak bunun ne zaman yapılacağının bilinmediğini aktardı. Yunan hükümeti, temmuzda iki Rus diplomatı sınırdışı etmiş ve diplomat olmayan iki Rus vatandaşına ülkeye giriş yasağı getirmişti.

Diğer yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ermenistan’daki yeni duruma uyum sağlaması gerektiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1 Mart 2008’deki protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarla ilgili dava hakkında yaptığı açıklamada, “Ermenistan’da yaşanan gelişmelerin Erivan’daki yeni hükümetin eski siyasetçileri soruşturmayacağı yönündeki açıklamalarıyla çelişiyor. Rusya, müttefiki Ermenistan’da her zaman istikrar olmasını istemiştir. Bu nedenle, orada yaşananların bizleri endişelendirmemesi imkansız. Mevcut duruma, Ermenistan’ın yer aldığı eski Sovyet coğrafyasındaki örgütlerin normal işleyişi açısından da bakıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Sputnik’in aktardığına göre, Lavrov’un sözlerini yorumlayan Pashinyan, “Bu yeni bir durum, Rus mevkidaşlarımız da dahil olmak üzere hepimizin bu yeni duruma uyum sağlamaya ihtiyacımız var. Bu yüzden her şey yolunda” dedi.

Özel Güvenlik Servisi 26 Temmuz günü eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan hakkında 1 Mart 2008’deki protesto eylemlerinin dağıtılmasıyla ilgili olarak anayasal düzeni devirme suçlamasıyla dava açmıştı. Bir gün sonra iki aylığına tutuklanan Koçaryan, yaptığı açıklamada suçlamaların sahte olduğunu ve gerçeklikle ilgisi olmadığını söyledi. Koçaryan’nın avukatı temyiz mahkemesinde tutuklamaya itiraz etti. Perşembe günü, mahkeme yaklaşık sekiz saat Koçaryan’ın serbest bırakılması meselesini ele aldı. Eski cumhurbaşkanının avukatlarından Aram Orbelyan kararın Pazartesi gününe kalabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan’ın özel soruşturma servisi, 1 Mart 2008’deki protesto eylemlerinin dağıtılmasıyla ilgili olarak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Yuriy Haçaturov ile Eski eski savunma bakanı Mikael Harutyunyan aleyhine de anayasal düzeni devirme suçlamasıyla dava açmıştı. Yuriy Haçaturov kefaletle serbest bırakılırken, Mikael Harutyunyan hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

19 Şubat 2008’de Serj Sarkisyan Ermenistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Ermenistan muhalefeti, cumhurbaşkanı adayları ve ülkenin ilk cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan öncülüğünde Erivan’ın merkezinde, seçimlerin resmi sonuçlarınını protesto eden mitingler düzenledi. 1-2 Mart’ta çıkan olaylarda göstericiler polisle çatıştı. Yaşanan olaylar sonucunda on kişi öldü, yaklaşık 200 kişi de yaralandı.

11.8.2018


http://www.turkrus.com/662022-degisen-dengeler-rusya-hem-yunanistan-hem-ermenistan-ile-kriz-yasiyor-xh.aspx

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın