İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mardin Moryakup Kilisesi ile Tarihi Cami’nin Unesco’un Asıl Listesine Alınması Talebi – 1

Moryakup Kilisesi ile tarihi Cami’nin UNESCO’un asıl listesine alınması talebiMARDİN’in Nusaybin ilçesinde bulunan ve 4 yıl önce UNESCO dünya mirası geçici listesi’ne alınan Roma döneminde kurulan dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen Moryakup Kilisesi ile hemen bitişiğindeki…

Moryakup Kilisesi ile tarihi Cami’nin UNESCO’un asıl listesine alınması talebi

MARDİN’in Nusaybin ilçesinde bulunan ve 4 yıl önce UNESCO dünya mirası geçici listesi’ne alınan Roma döneminde kurulan dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen Moryakup Kilisesi ile hemen bitişiğindeki 12’inci yüzyılda yapılan Zeynel Abidin Camii’nin asıl listeye alınması isteniyor.

Moryakup Kilisesi’nde görevli Daniyel Çepe, asıl listeye girebilmek için caminin ardından kilisenin de restorasyonunun yapılması gerektiğini belirterek, “2014 yılında, hem Moryakup Kilisesi ve Zeynel Abidin camisi UNESCO’nın dünya mirası geçici listesine alınmış. Tabi restorasyon yapılırsa birinci derecede listeye alınacak. Bizde restorasyonunu bekliyoruz” dedi. Nusaybin Belediyesi, tarihi kilise ve caminin bulunduğu alanı yaptığı düzenlemeyle Kültür ve İnanç Sokağı’na dönüştürdü.

Nusaybin ilçesinde bulunan ve 4 yıl önce UNESCO Dünya mirası geçici listesine alınan tarihi Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesinin bir an önce asıl listeye alınması istenildi. Moryakup kilisesi görevlisi Süryani Daniyel Çepe, kilisenin Milattan sonra 300 yılarında Roma döneminde kurulduğunu ve aynı zamanda dünyanın ilk Üniversitesi olduğunu belirtirek, “Zamanında burası yatılı imiş, 800 ve 1000 öğrenci varmış. Burda Süryanice dilince Teoloji, Felsefe, Mantık, Edebiyat, Geometri, Astronomi, Tıp ve Hukuk dersleri verilmiş. 2014 yılında hem Moryakup kilisesi ve Zeynel Abidin camisi UNESCO’nın dünya mirası geçici listesine alınmış. Tabi restorasyon yapılırsa birinci derecede listeye alınacak. Bizde restorasyonunu bekliyoruz. Çabuk yapsınlar ki UNESCO’ya girsin. Zeynel Abidin Camisi ve Moryakup kilisesi arasında kültür inanç parkı yapılmış “dedi.

UNESCO’nun dünya mirası asıl listesine alınması istenen Zeynel Abidin cami ve Moryakup kilisesinin bulunduğu bölgede Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Ergün Baysal’ın talimatıyla Belediye tarafından çalışma yapıldı. Hazırlanan, “Nusaybin Kültür – İnanç Parkı” projesi kapsamında 110 metre betonarme ihate duvarı, 3 bin 300 metrekare doğal küçük bazalt taşı ile yol kaplaması yapıldı. Proje kapsamında toplam uzunluğu yaklaşık 500 metre olan Zeynel Abidin sokağında kaldırım döşemesi, bordür döşemesi, ihate duvar kaplaması, sokağa bakan bütün evlerin dış cephe kaplaması yapıldi.

Belediye, sokağı trafiğe kapatmayı hedeflerken, Kilise ve tarihi caminin bulunduğu ve ‘Kültür ve İnanç Sokağı’na çevrilen bölgeye yerli ve yabancı turİstlerin büyük ilgi gösterdiği öğrenildi.

https://www.haberler.com/mardin-moryakup-kilisesi-ile-tarihi-cami-nin-11132571-haberi/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın