İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tayyip Erdoğan ve Dinsel/ Ulusal Azınlıklar



Azınlık cemaatlarının dinsel/ ruhani önderleri 31 Temmuzd’a, esas içeriği “Biz Türkiye’de dinimizi özgürce yaşıyoruz” olan bir açıklama yaptılar ya da devleti yöneten(ler) tarafından böyle bir açıklama yapmaya zorlandılar. Onlar bu bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya gelirken, sahte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu bildirinin manidar olduğunu belirtiyor ve şöyle buyuruyordu:
“Türkiye’nin dini azınlıklara yönelik en ufak sorunu yoktur.” O öyle buyuruyordu buyurmasına da, Erdoğan’ın ve onun temsil ettiği Türk burjuva devletinin ve özellikle de dünyaya kafir-Müslüman ikiliği ya da karşıtlığı penceresinden bakan siyasal İslam’ın değişik ulusal ve dinsel/ mezhepsel azınlıklara karşı tutumunun hiç de dostça olmadığını biliyoruz. Gerek siyasal İslamcıların ve gerekse Erdoğan’ın bu tutumlarını saklamaya çalıştıklarını da söyleyemeyiz. Hatta Erdoğan’ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde bu anti-demokratik ve gerici tutumun daha açık, daha kaba ve daha pervasız bir tarzda dile getirilmesine tanık olduğumuzu da söyleyebiliriz. Ne yazık ki günlük siyasal gelişme ve açıklamaların kargaşası içinde bu söylenenler çoğu kez ya unutuluyor ya da anımsanmıyor. Bu nedenle ben burada öteden beri, bağnaz bir Sünni-Türk kimliğe sahip olmayan herkese karşı önyargı ve düşmanlığını kusan ve kendi Müslüman ve Sünni kimliğinin altını özenle çizen Erdoğan’ın son 10 yıl içinde, yani 2008’den bu yana Hristiyanlar, Aleviler ve Kürtler hakkında söylediklerinden bir demet sunuyorum:

1) “Suç işlemedim ki özür dileyeyim”
“Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘Ermenilerden özür diliyorum’ kampanyasını düzenleyenlere tepki gösterdi… Erdoğan, bir gazetecinin kampanya konusunda değerlendirmesini sorması üzerine şu yanıtı verdi: ‘Herhâlde onlar böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin böyle bir sorunu yok. Ortada böyle bir suç varsa suç işleyen özür dileyebilir. Ama ne benim ne ülkemin ne milletimin böyle bir sorunu yok.’ ” (Sabah, 18 Aralık 2008)

2) “Erdoğan: Ermeni soykırımı iddiaları tamamen yalandır!”
“Amerikan PBS televizyonunda ‘Charlie Rose Show’ adlı programa katılan Erdoğan’a, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili sorular yöneltildi.
“ ‘Ermeni soykırımı’ konusunda tarih daha ne kadar delile ihtiyaç duyuyor?’ şeklindeki soru üzerine Erdoğan, ‘Bir defa baştan şunu kesip atayım. Soykırım olarak siz bunu kabullenirseniz, buna üzülürüz. Böyle bir soykırımı asla kabul etmiyoruz. Bu tamamen yalandır. İnsanları bunu ispata davet ediyorum’ diye konuştu.” (Radikal, 12 Aralık 2009)

3) “Erdoğan: Tarihimiz çarpıtılamayacak kadar temiz”
“Altını çizerek ifade ediyorum, bu ülkenin Mehmetçiği nasıl tarihe sığmayacak kadar büyükse bu ülkenin tarihi de parlamentolarca çarpıtılamayacak kadar temizdir, azizdir, şanlıdır, güneş gibi parlak bir hakikattir…

“Eğer 1915’de Türkiye’nin Doğu’sunda yaşanan olaylar, aydınlatılmak isteniyorsa bunun adresi binlerce kilometre uzaktaki parlamentolar değil, arşivlerdir, belgelerdir, anılardır, raporlardır, mektuplardır, resimlerdir…

“Bizim medeniyetimizde öldürmek, katletmek, soykırıma uğratmak yoktur. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyetidir, bizim medeniyetimiz hoşgörü ve kardeşlik medeniyetidir. Biz, her zaman savaşı değil, barışı yüceltiriz, kin ve nefreti değil, sevgiyi ve hoşgörüyü esas alırız, dışlamayı değil, kucaklamayı tercih ederiz. Gelecek; kin ve nefret üzerine kurulamaz geleceği barış ve kardeşlik üzerine kurmak durumundayız. Geçmişe takılıp kalanlar, aydınlık bir geleceğe ulaşamazlar.” (Haberler.com, 18 Mart 2010)

4) “Erdoğan Diyarbakır’da meydan okudu”
“Alparslan’ın ordusunda Malazgirt’e biz hep birlikte girdik. Selahattin Eyyubi’nin sancağı altında Kudüs’ü biz hep birlikte fethettik. Kanuni’nin, Yavuz Sultan Selim’in, Fatih’in eliyle üç kıtaya biz birlikte adâlet dağıttık. Kut’ul Amare’yi birlikte savunduk.” (haber7com, 3 Eylül 2010)

5) “Erdoğan Diyarbakır’da: ‘BDP’lilerin dini Zerdüştlük, peygamberleri Apo”
“Yahu sizin dinle alâkanız yok. Siz zaten açıklamışsınız. Ne diyorsunuz? Kürtlerin dini Zerdüştlüktür. Bunu onlar söylüyor. Bunlara göre Apo peygamberdir. Bunu da ilân ediyorlar. Yahu siz hangi yüzle kalkıp da bunun organizasyonunu yapıyorsunuz. Bu fitne fesattır. Üç beş oy için bunları yapıyorlar. 12 Haziran’da bu bağımsızlara, bu BDP’lilere gereken dersi vermemiz lazım. İçlerinden birisi de çıkıyor ne diyor: Gerekirse bu camileri de ele geçiririz diyor. Haddini bil haddini. Neyi ele geçiriyorsun sen? İşte bu farklı bir çağrı. 12 Haziran bunlara haddini bildirme günü olacak.” (NationalTürk, 1 Haziran 2011)

6) Başbakan Erdoğan’ın 10 Ocak 2012 tarihli Grup Toplantısı konuşmasının tam metninden:
“Değerli arkadaşlarım, Fransa Ulusal Meclisinin Fransa’nın soykırımlarla özdeş tarihini bir kenara bırakıp Türkiye’deki 1915 olaylarını istismar etmesi karşısında kendilerine Ruanda ve Cezayir’deki soykırımı hatırlatmıştık. Cezayir Başbakanı Sayın Ahmet Uyahya, bizim Fransızların Cezayir’deki işlediği soykırımı hatırlatmamızdan rahatsız olduklarını ifade etmiş. Kardeş Cezayir halkı, bizim ne demek istediğimizi gayet iyi anladı ve anlıyor.”

7) “Alevi yazardan Erdoğan’a soru”
“Aleviler Müslüman’dır diyenler var, değildir diyenler var. Aynı zamanlarda bir de bunların içinde ateist olanlar var. Eğer biz Müslüman isek bir Alevi olarak, o zaman Müslüman’ın ibadethanesi tek olması lazım. Cemevine karşı olduğumu söylemiyorum. Mesela Türkmen Alevi’leri camiye gelirler.

“Ama bağıran çağıran tipler var ya. Camiyle cemeviyle alâkaları yok. Ama cemevi konusunda birçok arkadaşımın olumlu yaklaşımı vardır. Ama Alevilik bir dindir deniliyorsa bunu çıksınlar müşterek olarak açıklasınlar.” (Haberlercom, 5 Ağustos 2012)

8) “Erdoğan: PKK’ye prim vermeyin, bunlar Zerdüşt”
“Terörle demokrasi bir arada yaşayamaz. Şırnak’ta havalimanı yapıyoruz istemiyoruz , hastane olacak istemiyoruz. Sevgili Kürt kardeşim bu terör örgütüne tepkini koy ki bölgede abad olmasın. Bu teröristlerin yeri belli. Bunlar Zerdüşt. Bunlar Yezidilikten bahsediyorlar. Bu tür ayinleri yapıyorlar.” (ajans 5.com, 20 Ekim 2012)

9) “53 Sünni vatandaşımız şehit edildi! ”
“Reyhanlı olayları sıradan bir olay değildir. Saldırıda 53 sünni vatandaşımız şehit olmuştur. Saldırının bir numara faili yakalandı. CHP’nin ağzından çözüme yönelik bir söz çıktı mı? Tahrik edercesine çok çirkin bir olay oynadı. Esad’ın durumu bellidir, mezhep savaşı başlatmıştır. Türkiye’yi bu oyunun içine çekmeye çalışıyorlar. Biz ülkemizi Kılıçdaroğlu gibi adamlara rağmen bu oyuna sokmayacağız. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Bir başbakan teorik konuşmaz, elinde belgelerle, kanıtlarla konuşur.” (Cumhuriyet, 14 Haziran 2013)

10) “Erdoğan: Kılıçdaroğlu, sen Alevi olabilirsin… ”
“Kılıçdaroğlu, sen kendin Alevi olabilirsin. Ben sana saygı duyarım. Bundan da çekinme, korkma. Bunu da rahat rahat söyle. Ben de Sünniyim, ben de bunu rahat rahat söylüyorum. Bundan çekinmeye gerek yok. Onun için milleti aldatmaya da gerek yok.” (Cumhuriyet, 2 Ağustos 2014)

11) “Erdoğan’dan Ermeniler için tepki çeken sözler”
“Benim için çıktı bir tanesi Gürcüdür dedi; hattâ çıktı bir tanesi afedersiniz çok daha çirkin şeylerle Ermeni dedi, ben Türk’üm.” (internethaber.com, 6 Ağustos 2014)

12) “Ey Ermeni diyasporası, çıkar belgelerini!”
“Osmanlı Arşivi Sitesi’nde ‘100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri’ konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye’nin 2015 yılını şanlı mücadelelerin, zaferlerin 100’üncü yıl dönümü olarak kutlarken, birilerinin bu yılı ‘Türkiye karşıtlığının, Türkiye düşmanlığının bayrağı hâline’ dönüştürmek istediğini söyledi. Ermeni iddialarına değinen Erdoğan, ‘Ermeni diasporası, dünyanın her yerinde soykırım iddialarına dayalı kampanyalarla Türkiye düşmanlığını geniş toplum kesimlerine aşılamaya çalışıyor. Bu kampanyaların amacı Ermenilerin yaşadığı acıları canlı tutmak değil milletimize düşmanlık yapmaktır’ dedi.” (www.tevhidhaber.com, 20 Mart 2015)

13) “Erdoğan: Eyy Avrupa Birliği, askerî arşivlerimizi de açmaya hazırız”
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarına ilişkin, ‘1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarının, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir’ dedi.
“AB’nin, Türkiye’nin arşivlerini açmasına yönelik telkinlerde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Şimdi AB’ye tekrar hitap etmek istiyorum. Türkiye’nin arşivlerini açmasını bize nasihat ediyor. Buradan cevap veriyorum; Ey AB, 12 yıl başbakanlık yaptım. Bir yıla yakındır da cumhurbaşkanıyım. Her gittiğim uluslararası toplantıda ve ülkemdeki her toplantıda arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. Ve diyorum ki; Ermenistan’ın arşivlerinde de varsa onlar da açsın. Üçüncü ülkelerde de varsa onlar da açsın. Hattâ daha da ileri gidiyorum, biz askerî arşivlerimizi de açmaya hazırız diyorum.” (Sözcü, “Erdoğan’dan soykırım açıklaması”, 23 Nisan 2015)

14) “Erdoğan Manisa’da HDP’yi bombaladı!”
“Bakıyoruz, daha seçimler yapılmadan seçim süresi için, seçim sonrası için bahane üretmeye başladılar. Kendi durumlarından o kadar ümitsizler ki hep birlikte bölücü örgütün güdümündeki parti için çalışıyorlar. Ey benim Manisalı kardeşim, oyunu görüyor musun? CHP destekliyor, MHP destekliyor, Pensilvanya destekliyor, Ermeni lobisi destekliyor.” (internethaber.com, 5 Haziran 2015)


İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın