İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP’den Ezidi çocuk için soru önergesi

DUVAR – Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Gazete Duvar’da yayınlanan 3 bin 500 Ezidi kadın kayıp başlıklı haberde yer alan IŞİD’in Şengal’den kaçırdığı Ezidi bir kız çocuğunun Ankara’da örgütün belirlediği aracılar tarafından satıldığına dair bilgilere ilgili soru önergesi verdi.

‘BAŞKENTTE İNSAN TİCARETİ GÜVENLİK ZAFİYETİ DEĞİL Mİ?’

Kaya’nın yedi maddelik önerge metninde şu sorular yer alıyor:

1. IŞİD’in Ankara’da Ezidi bir kız çocuğunu satması hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma var mıdır?

2. Irak ve Suriye’de kaçırılan kaç kadın Türkiye’de bulunmaktadır? Kaçı örgüt tarafından satılmıştır?

3. IŞİD örgütünün kaçırdığı kaç kadın emniyet güçleri tarafından kurtarılmıştır? Kaçı ailelerine teslim edilmiştir?

4. 2011’den beri IŞİD örgütünün insan kaçırma ve satma vakalarıyla ilgili kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı adli mercilere sevk edilmiş, kaçı tutuklanmıştır?

5. IŞİD örgütünün kullandığı, insan kaçırma ve satma için kullandığı aracıların örgütlenme yapısıyla ve ilişkileriyle ilgili bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir?

6. Kaçırılan kız çocukları ve kadınlar hangi yollarla sınırı geçmiş ve Türkiye sokulmuştur?

7. Ankara’da 10 Ekim Gar ve Suruç katliamlarını gerçekleştiren bir örgütün, Türkiye’nin başkentinde insan ticareti yapması güvenlik zafiyeti değil midir? Bu ihmalle ilgili hakkında soruşturma başlattığınız veya görevden aldığınız personeliniz var mıdır?

Gazete Duvar’da Hale Gönültaş imzasıyla çıkan haberde 3 bin 500 Ezidi kadının kayıp olduğu, Ezidi kadınların şeyhlere “savaş ganimeti” olarak satıldığı ve Ankara’da bir kız çocuğunun örgütün belirlediği ücret karşılığı “aracılar” vasıtasıyla satıldığı belirtilmişti.

Habere göre kız çocuğunun özgürlüğüne kavuşması için Ezidi cemaati ve insani yardım kuruluşlarının desteği ile IŞİD adına hareket eden aracılar ile çocuğu kurtarmak için devreye giren “güvenli alıcılar” temas kurmuştu. Satıcıların belirlediği ücret ödemesi yapıldıktan sonra uluslararası kuruluşların da desteği ile kız çocuğu hızla yurt dışına çıkarıldı ve ailesi ile buluşturulmuştu.


https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2018/08/02/hdpden-ezidi-kiz-cocugu-icin-soru-onergesi/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın