İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AGOS BAŞYAZI/ Durumdan vazife çıktı

Azınlık vakıfları ve ruhani önderlerinin 31 Temmuz günü yayınladığı bildiri, doğrusu azınlık toplumlarında şaşkınlıkla karşılandı. Ne olmuştu da, bu kadar vakıf yöneticisi ve ruhani önder böylesi bir bildiriye imza atmıştı? Öğrendik ki ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Rahip Brunson ile ilgili yorumları bu bildiriye neden olmuş. Bilgi aldığımız bazı vakıf başkanları “Türkiye’de ibadet özgürlüğü yok deniyor o yüzden bu bildiri hazırlandı” dediler. Sözkonusu açıklamada Pence “İnançları nedeniyle zulüm gören bir kurban var, adını anmadan geçemeyiz” diyor ve Brunson’dan bahsediyor.
Bu cümleye isteyen itiraz edebilir elbette. Ancak bu kadar vakıf başkanı ve ruhani önderin birden harekete geçmesini ve “Üzerimizde baskı yoktur” demesini anlamak zor.
Sorunlar belli. Birçok ibadethane kapısında polis var, güvenlik kaygılarıyla. Heybeliada Ruhban Okulu hala açılmış değil, Ermeniler Patriklerini seçemiyor, Süryaniler hala el konan mallarını geri almaya çalışıyor. İbadet üzerinde belki bir kısıtlama yok ama durum azınlık temsilcilerinin böyle bir bildiri yazmasına neden olacak kadar pür-u pak da değil.
Devlet-azınlıklar bahsindeki 100 yıllık malum alışkanlıkların tekerrür ettiği bir durumla karşı karşıyayız yine.
Yönetici konumundakiler böylesi bir konuda belli ki yine durumdan vazife çıkarmışlar ve biri bu fikri ortaya atınca diğerleri de “İmzalamazsak olmaz” diye listeye adlarını yazdırmışlar, öyle görünüyor. Bir yerlerden ‘telkin’ var mı yok mu, onu bilemiyoruz. Umalım ki yoktur.
Ancak bu tip bildiriler “Üzerimizde baskı yoktur” diye değil, “İmzalamazsak zor durumda kalırız” diye anlaşılıyor, haberiniz olsun.


http://www.agos.com.tr/tr/yazi/21059/agos-basyazi-durumdan-vazife-cikti

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın