İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gayrinizami savaş ve Abdülhamid Han

Ne kadar  alıştırılmışız  Abdülhamid Han’ı kanlı katil  olartak hatırlamaya ve anlatmaya ki, onun en büyük ve en önemli padişahlardan  biri olduğunu söyleyen herkese o saat  “yobaz” damgasını vuruyoruz. Abdülhamid II Han ‘ın Osmanlı Devletine katkıları saymakla bitmez. Bunların yobazlıkla değil devrimcilikle ilgisi vardır. Tıbbiyeyi kurmaktan tutun elektriği telefonu İstanbul’a getirmeye kadar bir çok yenilikte onun imzası vardır…

Kürt ayrılıkçı hareketinden önce , “Şark vilayetlerine”  sıçrayan  Ermeni bağımsızlık hareketi, özellikle Rusya ve Fransa’nın yardımlarıyla devlet için büyük bir tehlikeye dönüşmüştü.  Doğu Anadolu’daki Ermeni gençler “kafileler halinde, ellerini kollarını sallaya sallaya Iğdır üzerinden Erivan’a geçiyor gerilla eğitimi alıp geri dönüyorlardı. Bölgede terör ve tedhiş hareketleri tavan yapmıştı.”

Derken 13 Haziran 1878’de Berlin Konferansında Ermeni bağımsızlığıyla ilgili bir tasarı sunuldu ve kabul gördü. Bunun üzerinde Osmanlı topraklarında Ermeni katliamı ve terör eylemleri  hızlandı.  Hıncak ve Taşnak örgütleri düzenli orduya dönüşmüş, Rusların doğu illerini işgal hazırlıkları tamamlanmak üzereydi.  Bunun üzerine Abdülhamid Han “Hamidiye Alaylarını” kurdu!  Alaylar aşiret yapıları esas alınarak oluşturuldu; her alayın başına aşiret reisleri belli bir maaş, rütbe ve nişanlarla getiriliyordu. Alaya dönüştürülen aşiretler vergiden muaf tutuluyor işledikleri suçlarla ilgili kovuşturma ve soruşturma yetkisi yerel mahkemelerden alınıp orduya veriliyordu.

Daha sonraları rahmetli Turgut Özal zamanında oluşturulan köy korucuları, Hamidiye alaylarını örnek almıştı. ASbdülhamid gtahttan in dieildikten sonra 1910 yılında bu alayların adı değiştirildi , İttihadcılar bunlara “Aşiret Suvari Alayları”  adını verdi.

Alaylar padişahın istekleri doğrultusunda İngilizlerin bulduğu ama o güne kadar doğru dürüst uygulamadığı “unconvential warfare”  yani gayrinizami savaş ilkelerine göre kurulmuştu.  Padişahın emriyle Şakir ve Zeki Paşalar, Şakir Paşa’nın Anadolu Genel Müfettişi olarak Doğu Anadolu’yu karış karış  gezerek düzenlediği raporlar doğrultusunda, Hamidiye Alaylarını 7 ayrı tümene ayırdı. Abdülhamid Han alayların İran ve özelikle Rusya’dan gelecek tehlikeleri tez elden yok etmesi için de örgütlenmelerini hedeflemişti. AQlaylar Ruısların işgal girişimlerini geciktirmelerinme neden oldu…

Aziz Üstel


http://www.star.com.tr/yazar/gayrinizami-savas-ve-abdulhamid-han-yazi-1370549/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın