İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Din sorularından muafiyet daha düşük puan getirdi

Din dersinden muaf öğrenciler, bu sorular yerine İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden soru sorulmaması nedeniyle diğer adaylardan daha az puan alacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “nitelikli” olarak tarif ettiği okullara girmek için bir milyondan fazla öğrencinin ter döktüğü LGS, tüm sorunların yanısıra din dersinden muaf öğrenciler için ayrıca bir mağduriyet yarattı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’da din dersinden muaf olan öğrencilere 10 tane fazla İnkılap Tarihi sorusu sorulması uygulamasından bu yıl vazgeçildi. Muaf öğrenciler daha az sayıda soru çözdükleri için başarı katsayıları düşecek.

Kılavuzda “nitelikli” olarak belirlenen okulların imam hatip ve meslek liselerinden oluşturulması, tercih sisteminde yaşanan belirsizlik ve soruların zorluğu nedeniyle tepki çeken LGS, azınlık ailelerin çocukları için bir mağduriyete daha davet çıkardı. Geçen hafta gerçekleşen sınava giren din dersinden muaf öğrenciler, sınavın sözel bölümünde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını çözmedi. İlk oturumda sorulan 50 sorunun 40’ını çözmekle yükümlü olan adayların sınavı, diğer öğrencilerden 15 dakika erken tamamlandı.

15 dakika erken çıktılar

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden sorulan 10 soruyu yanıtlamayan muaf öğrencilerin sınav süresinin, diğer öğrencilerin sınav süresi gibi 75 dakika olmasının soru başına düşen süreyi 1.875 dakikaya çıkaracağını ve bunun eşitliği bozacağını düşünen MEB, muaf öğrencilerin sınav süresini 60 dakika ile sınırlandırdı. Din dersinden muaf öğrenciler, gözetmen öğretmenler tarafından 60 dakikanın sonunda en fazla 40 soru yanıtlayarak sınav salonundan çıkarıldı.

Daha az soru düşük puan

Sınav sonuçlarının hesaplanmasına ilişkin hazırlanan internet sitelerinden yararlanarak puanlarını hesaplayan öğrenciler, diğer adaylardan daha az sayıda sorunun girişini yaptıkları için puanlarının düşük olduğunu gördü. Muaf olmayan öğrenciler hiç din sorusu çözmese bile 50 soru üzerinden hesaplama yaptıkları için azınlıklara mensup öğrencilerden daha yüksek puana ulaştı. Azınlık ailelerinin, muaf öğrencilere sorulmayan fazladan 10 sorunun yarattığı dezavantajın, sınav sonuçlarının inkılap tarihi sorularının ikiyle çarpılarak hesaplanmasıyla giderilmesini Bakanlıktan talep edeceği ifade edildi. Din dersinden muaf öğrenci sayısının 509 olduğu öğrenildi.


https://www.birgun.net/haber-detay/din-sorularindan-muafiyet-daha-dusuk-puan-getirdi-218908.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın