İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Kudüs’ün statüsünü ve iki devletli çözümü destekliyor

Papa Francis yaptığı konuşmada Filistin’de duvarların inşa edilmesinin toprakların işgal edilmesinin ve dini hoşgörüsüzlüğün Ortadoğu’ya asla barış getirmeyeceğini söyledi.

Katolik dünyasının ruhâni lideri, Hıristiyan cemaat liderlerinin zirvesinin sonunda Kudüs’ün uluslararası statüsüne saygı gösterilmesi ve İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmayı çözmek için iki devletli bir çözümün desteklenmesi konusundaki görüşünü yineledi.

Papa, “Duvarlar inşa ederek ve güç göstererek ateşkesi sürdürmek asla barışa yol açmayacak. Sadece diyalog kurmak için somut bir istek barış getirebilir. Pek çok kişinin acılarına son verelim. Daha fazla toprak işgal edilmesin ve insanlar arasında ayrım yapılmasın” ifadelerini kullandı.

Papa, fanatizm ve hoşgörüsüzlüğün barışı tehdit ettiğini ve birçok çatışmayı körüklediğini belirtti. Silah satın almayı sert bir şekilde eleştirerek, sadece çoğunluğun değil Ortadoğu’daki bütün toplulukların korunmasının altını çizdi. “Gizlice yeni silahlar biriktirmek için acele ederken barış hakkında konuşulamaz” dedi.

Filistin Hıristiyanları, İtalya’daki Bari Konferansı’nda, Papa’nın doğu patrikleri ve kilise başkanlarıyla İsrail’in kendilerine yönelik ihlallerini görüşmek için bir araya geldiğini bildirdi.

Filistin Yönetimi Kilise İşleri Komitesi Başkanı Hana Amire, Papa’ya gönderdiği bir mektupta Kudüs’teki Hıristiyan mevcudiyetinin tehdit altında olduğu uyarısında bulundu. İsrail işgalini Kudüs’teki Hıristiyan varlığını dışlama politikasıyla ortadan kaldırmaya çalışmakla suçladı. “Çocuklarımızın haksızlık, baskı ve zulümden uzak olarak özgürlük ve onur içinde yaşayabilmeleri için barış ve adalet istiyoruz” dedi.

Amire, “Kudüs üç dinin beşiği. Sadece tek bir renk hüküm sürerse savaş davulları çalar ve aşırı taraftarlık galip gelir. Bu topluluğun, kilise inancının özü olan Kudüs’te, Hristiyan kilisesinin varlığını kesinleştirmesini ve kilise sesini yükseltmesini istiyoruz. Filistin Devleti’nin Vatikan Büyükelçisi Papa’nın bürosuna, bölgedeki genel durumu, özellikle Kudüs’teki Hıristiyan durumunu açıklayan “Filistin Hıristiyan Kurumları İttifakı” adlı bir mektup teslim etti. Mektupta, Kudüs’teki ve kutsal topraklardaki savaşın, tüm bölgedeki savaşın ve yıkımın kökeni olduğu vurgulandı. Filistin davasının adil bir çözüme kavuşmadığı takdirde bölgedeki savaşların ve yıkımın devam edeceği, adil bir çözümün ise tüm bölgede barışı sağlayacağı belirtildi. Kiliseleri hedef alan yeni vergiler koyarak ve yasalar çıkararak Kudüs’teki kiliselerin haklarına saldırıda bulunulduğu ifade edildi. Ayrıca dini özgürlük ve güven içinde yaşama hakkı engellenerek İslam mukaddesatına da saldırıldığı belirtildi.


https://turkish.aawsat.com/2018/07/article55414386/papa-kudusun-statusunu-ve-iki-devletli-cozumu-destekliyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın