İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus siyasiler Karabağ’dan seslendi: Ermeniler işgale son versin!

DIŞ HABERLER SERVİSİ
1 Haziran’da Azerbaycan’ın kontrolü altındaki Karabağ topraklarında Rusya’dan önemli isimlerin katıldığı bir toplantı yapıldı. “Azerbaycan: Rusya’nın Kafkasya’daki Tek Müttefiki” başlıklı toplantı, önümüzdeki süreçte bölgedeki dengeleri değiştirecek bir nitelik taşıyor. Konferansın toplandığı yer de dikkat çekiyor: İki sene önce Azeri ve Ermeni kuvvetleri arasındaki Nisan Savaşı sırasında Azerbaycan’ın geri aldığı Çocuk Mercanlı köyü. Köy, cepheye 600 metre uzaklıkta bulunuyor.

Konferansın katılımcıları arasında Rus dış politikasına yön veren isimlerden Aleksandr Dugin, Rus alt parlamentosu Duma’nın Komite Başkan Yardımcısı Dmitriy Savelyev, Duma sözcüsünün yardımcısı Vladislav Kalhidov, milletvekili Aleksey Yezubov, askeri uzman İgor Korotçenko, ünlü gazeteci ve yazar Maksim Şevçenko, siyaset bilimci Yevgeniy Bahrevskiy gibi isimler de yer aldı.

‘RUSYA’NIN TEK ORTAĞI AZERBAYCAN’

Rusya’nın önemli dış politika yapıcılarından Aleksandr Dugin, konuşmasında toplantının yerine dikkat çekti ve bunun Rus aydınlarının Karabağ sorununa bakışı konusunda önemli bir işaret olduğunu ifade etti. Dugin’e göre Rus devleti ve toplumu, temsilcilerini Karabağ’a göndererek Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini gösterdi. Rusya ve Azerbaycan arasındaki hızlı yakınlaşmanın adaleti tesis edeceğine inanan Dugin, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki esas ortağının Azerbaycan olduğunu belirtti. Dugin’e göre Moskova’nın Erivan’la dostluğu hiçbir şekilde Azerbaycan’a yönelik bir karakter taşımayacak.

Dugin, ardından sözlerine şöyle devam etti:

“Bakü, Rusya’nın Türkiye ve İran’la ilişkilerinde anahtar bir rol oynuyor. Biz, Türklerle ve İranlılarla stratejik ortağız. Suriye’de onlarla ortak bir siyaset yürütüyoruz. Artık bu ittifak içinde Bakû’ye de bir yer var. Bana göre tam da merkezinde.”

‘OMUZ OMUZA SAVAŞ’

Azerbaycan’daki Rus Cemaati’nin Başkanı Mihail Zabelin ise yaptığı konuşmada Azerbaycan’ın çok kültürlü yapısını ve hala açılmakta olan Rus okullarını vurguladı. Azerbaycan halkının derin tarih hafızasının altını çizen Zabelin, Azerbaycanlıların Ruslarla birlikte faşizme, ardından da Ermeni saldırısına karşı savaştığı günleri unutmadığını belirtti ve birçok Rusun Karabağ Savaşı’nın hemen başında Azerbaycan ordusuna katıldığının ve ülkenin toprak bütünlüğü için savaştığının altını çizdi.

‘ERMENİSTAN HÜKÜMETİNDE ŞÜPHELİ İSİMLER’

Reklamdan sonra devam ediyor

Konferansta söz alan “Natsionalnaya Oborona” (Milli Savunma) dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Rus askeri uzman İgor Korotçenko, İlham Aliyev’in Azerbaycan’ın egemenliğini pekiştirdiğine ve Azeri ordusunun sağlam yapısına işaret etti, Rusya’nın Azeri Ordusu’nun güçlenmesinde çıkarı olduğunu söyledi. ABD’nin bölgedeki faaliyetlerinin Rusya’yı rahatsız ettiğine dikkat çeken Rus askeri uzman, “Sam Amca’ya burada ihtiyaç yok” dedi.

Karabağ sorununu yerinde incelemek üzere geldiklerini ifade eden Korotçenko, soruna siyasi çözüm bulunmasını tercih ettiklerini sözlerine ekledi. Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşmasının bizzat Ermenistan için felaket olacağını söyleyen Rus askeri uzman, şuanki Ermenistan hükümetinin şüpheli biyografiye sahip yetersiz insanlarla dolu olduğunu vurguladı ve ABD’nin Paşinyan’ın iktidara gelmesinde oynadığı role dikkat çekti.

‘KARABAĞ, AZERBAYCAN’IN AYRILMAZ PARÇASI’

İktidar Partisi “Yedinaya Rossiya” (Birleşik Rusya) milletvekili Aleksey Yezubov, tüm dünyanın Karabağ’ı Azerbaycan’ın ayrılmaz parçası olarak tanıdığını ve Ermenistan’ın işgal altındaki beş bölgeyi derhal geri vermesi gerektiğini, bunun Rusya’nın değişmez politikası olduğunu belirtti.

Duma komitesi başkan yardımcısı Dmitriy Savelyev, Karabağ sorunun çözümünü Amerikalıların ve Ermeni diasporasının zorlaştırdığını ifade etti. Karabağ ve işgal altındaki yedi bölgenin kayıtsız şartsız Azerbaycan’a geri verilmesini savunan Rus devlet adamı, Ermenistan’ın Ukrayna’nın yolundan ilerlediğini vurguladı. Savelyev, önümüzdeki süreçte Azerbaycan ordusunun cephede Ermenistan’ın yanında duran Amerikalı askeri danışmanlarla ve uluslararası paralı askerlerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

CEPHE HATTINI ZİYARET

201807040254101013_u62i0v3v927qihvt2339s52oa21

Rus siyaset bilimci Valeriy Korovin ise yaptığı konuşmada Ermenistan’daki son gelişmeleri değerlendirdi ve iktidar değişikliğini “turuncu devrim” olarak nitelendirdi. Halkın yolsuzlukla mücadele adı altında Amerikan ağı tarafından sokağa döküldüğüne işaret eden Korovin, artık Rusya’nın Kafkasya’daki tek ortağının Azerbaycan olduğunu söyledi.

Rus siyaset bilimci ve yazar Maksim Şevçenko ise Paşinyan’ın politikalarının Putin’i rahatsız ettiğini ve Rusya’nın Karabağ sorununda adım adım barışçıl çözümden kopmaya başladığını ifade etti. Şevçenko, ABD’nin Ermenistan’ı İran’a karşı kullanmak istediğinin de altını çizdi.

Rus siyaset ve devlet adamları, cephe hattını da ziyaret edip bilgi aldılar ve iki sene önce işgalden kurtarılan Leletepe’de Azerbaycan ordusunun ön cephesinde görev yapan askerlere başarılar dilediler. Konferansın ve Rus devlet-siyaset adamlarının Karabağ ziyareti hemen kendisini gösterdi. Ermenistan Başbakanın Nikol Paşinyan, Ermeni ordusuna bir talimat yayımladı ve Azerbaycan’a karşı savaşa hazırlıklı olma emrini verdi.


https://www.aydinlik.com.tr/rus-siyasiler-karabag-dan-seslendi-ermeniler-isgale-son-versin-dunya-temmuz-2018

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın