İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NATO, Ermenistan’la ilişkileri daha da derinleştirme arzusunda

NATO, Ermenistan’la ilişkileri daha da derinleştirme arzusunda ve Paşinyan Hükümetine reformları genişletme meselesinden başlamak üzere destek olmaya hazır.

Kuzey Atlantik Asamblesi Gn. Sekreteri Siyasi İşler Müsteşarı James Appathurai Özgürlük Radyosuna (RFE/RL) verdiği özel reportajda ʺErmenistan’da gerçekleşen iktidar değişikliği sonrasında stabil ilişkimizindevam edeceğine çekincesiz eminimʺ dedi.

Appathurai şunları kaydetti:

ʺÖncelikle yeni başbakana kutlama mesajı ilettiğimizi belirtmek isterim ve benim anladığım Ermenistan NATO’yla yıllardır kurduğu güçlü işbirliğini sürdürme düşüncesindedir. Ermenistan’ın Afganistan ve Batı Balkanlardaki Barış Gücü Misyonlarına katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ermenistan gerçektern önemli rol oynadı ve biz bunu kabul ediyoruz.

Önümüzdeki hafta Ermenistan başbakanı Avrupa’ya Brüksel’e ilk ziyareti için hareket edecek, ve aynı günlerde NAO Zirvesi de gerçekleştirilmektedir. Zirvede ABD başkanı Donald Trump, Fransa lideri Emmanuel Macron ve Almanya şansölyesi Angela Merkel ggi sadece teşkilat üyesi super devletlerin liderleri değil aynı zamanda Teşkilatla işbirliğinde bulunan ve barış misyonlarına katılan ülke yöneticileri de olacaktır.ʺ

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı henüz resmen teyid etmemekle beraber NATO üst dereceli yetkilisi katılımcılar arasında Ermenistan başbakanının da olacağını belirtmekte.

ʺEvet! Ermenistan başbakanı zirveye katılacaktır ve ben net bilmememe karşın NATO Gn. Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüş alışverişinde bulunma olanağına sahip olacağı umudunu taşıyorum.

Ermenistan 25 yıldır takipçi şekilde Avrupa ve Atlantik İttifakıyla da ilişkilerini derinleştiren eski Sovyetler Birliği sathında Rusya inisiyatifiyle kurulan askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi tek ülkedir.

Bu arada Ermenistan selef yönetimi örneğin Gürcistan’dan farklı olarak NATO üyesi olmaya yönelik programı olmadığını birçok kereler duyurmuşlardır. Paşinyan da iktidara geldiğinde dış politika çizgisinde keskin değişiklikler olmayacağının altını çizdi.

Bütün bunlarla beraber Brüksel’de Ermenistan yeni hükümetiyle işbirliği ve diyaloğu daha da pekiştirebileceklerine eminler.

Biz Ermenistan’a ve yeni iktidarın başladığı reformlara desteği sürdürmek isteriz. Yeni hükümet, örneğin yolsuzlukla mücadele olmak üzere reform politikasını benimsemiştir. Savunma alanında yolsuzluk risklerinin düşürülmesine yönelik özel bir programımız var, bu Ermenistanb yeni hükümeti için mücadelesni daha da genişletme yönünde yardımcı olabilir.ʺ


https://news.am/tur/news/459800.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın