İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konsolos katili Sasunyan’a özgürlük yok

ERDEM ATAY / ANKARA
ABD’deki Ermeni diasporasının yakından takip ettiği, Türk Konsolos Kemal Arıkan’ın katili Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliye talebi Kaliforniya Eyaleti Tahliye Kurulu’nca bir kez daha reddedildi. ABD’de, bu kararda iç hukuku dikkate aldığı, dış politik nedenlerden dolayı iç hukuku çiğnemenin kabul edilemeyeceğinin düşüncesinin hakim olduğu belirtildi.

36 yıl önce, Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’a aracıyla kırmızı ışıkta durduğu esnada saldırarak şehit eden teröristlerden Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliye talebi 29 Haziran’da California’da görülen duruşmada bir kez daha reddedildi.

201807030228209411-kemal-arikan
Kemal Arıkan

‘GÜVENLİK RİSKİ’

29 Haziran’da Sasunyan’ın yattığı ABD’nin California eyaletindeki San Quentin hapishanesinde görülen duruşmaya katılan Türk Amerikan Ulusal İdari Komitesi (TASC) Eşbaşkanı avukat Günay Evinç, California Şartlı Tahliye Komisyonu’nun (California Parole Board) Sasunyan’ın isteğini kabul etmeme sebebinin “Sasunyan’ın toplum için makul olmayan bir güvenlik riski teşkil etmesi” olduğunu söyledi.

20180703022843533_kd8pf643r9mohpimo1jig9km231
Katledilen Türk diplomatlar Los Angeles’ta Türk dernekleri ve yurttalar tarafından anılıyor.

‘HASTA MİLLİYETÇİLİĞİ CANLANDIRMAK İSTEMEDİ’

Aydınlık’a konuşan Talat Paşa Komitesi Başkanı Emekli Tümgeneral Ali Erdinç de Sasunyan’ın tahliye edilmemesini iki nedene bağladı.

Erdinç’e göre birinci neden Sasunyan’ın katil, fanatik ve hasta bir milliyetçi olduğu, tersi bir kararın ABD’de hasta milliyetçiliği yeniden canlandırabileceği korkusu. Erdinç, ABD’nin kendi hukukuna ters bir karar vermek istemediğini, böyle bir kararın Amerikan’ın vicdanlarını sarsabileceğine işaret etti.

Erdinç’e göre ikinci bir neden de Sasunyan’ın işlediği cinayetten hala kendi çapında onur duyuyor olması. Erdinç şunları söyledi: “Sasunyan, yaptığı suçtan hala şeref ve onur duyan ve bunu her fırsatta açıklayan bir katil. Ermeni cemaati tarafından da kahraman ilan edilen hastalıklı bir kimlik. Böyle bir hastalıklı kimliği ABD’nin yargı sistemine ters. Zira kendisi hala suçunu kabul etmiyor ve işlediği cinayeti bir kahramanlık göstergesi olarak sunuyor. Ortada bir pişmanlık yok, bu da ABD yasalarına ters.”

Reklamdan sonra devam ediyor

‘TÜRKİYE’YE KARŞI BİR KOZ’

Erdinç asıl dikkat çekilmesi gereken konunun ise şu olduğunu vurguladı:

“Asıl bakılması gereken şey şu. Bu adamın tahliyesi sürekli ısıtılıp ısıtılıp Türkiye’nin karşısına konuluyor. Olay siyasi. Türkiye’ye karşı ABD bir koz ya da bir sopa olarak tutuyor bunu. Derdi Ankara’nın canını sıkmak. Bu açıkça Türkiye’ye karşı bir hamle. Bundan vazgeçmek istemiyorlar. Bu bahsi geçen Sasunyan ABD’nin Türkiye’ye karşı kullandığı manipülatif bir oyuncağı”.

MEKTUPLAR ETKİLİ OLDU

Sasunyan’ın tahliyesini engellemek için TASC’ın internette ‘Teröristin şartlı tahliyesini durdurun’ sloganıyla açtığı kampanyayla California Şartlı Tahliye Komisyonu’na binin üzerinde mektup yollanmıştı. Duruşmada bu mektupların oldukça etkili olduğu da vurgulandı. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Evinç mektuplarla ilgili, “Komisyondakiler, kararlarının ulusal ve uluslararası etkisini Amerikalı Türklerin gönderdiği tahliye karşıtı mektuplara dayanarak anladıklarını söyledi” dedi.

SALİBA KAÇMIŞTI

1982 yılında Amerika’nın Los Angeles kentinde Başkonsolos Kemal Arıkan, kırmızı ışıkta bekleyen otomobilinde iki kişi tarafından saldırıya uğramıştı. Direksiyon başındayken, 15 el ateş edilerek şehit edilen Arıkan’ın başından 7 kurşun çıkarılmıştı. Cinayeti “Ermeni Katliamı Adalet Komandoları” isimli örgüt üstlenmiş, katiller Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba’nın Ermeni Taşnak Örgütü üyesi olduğu tespit edilmişti. Sasunyan yakalanırken, Saliba kaçmayı başarmıştı.

DİASPORA DEVREDE

Müebbet hapis cezası alan Sasunyan için Ermeni diasporası önce 2006 ardından da 2010 yılında harekete geçti. Sasunyan’ın şartlı tahliye alabilmesi için adli mercilere başvurular yapan diaspora başarılı olamadı. Diaspora bu kez de Ermeni lobilerinin tamamının desteğiyle 2016 yılında bir kez daha harekete geçti. Kaliforniya Eyaleti Tahliye Kurulu 14 Aralık 2016’da birinci dereceden suçlu Sasunyan’ın af talebini kabul etti, fakat Kaliforniya Valisi Edmund Jerry Brown Mayıs 2017’de “başka memleketlerde Amerikalılar’a karşı eylem yapmaktan mahkûm olmuş teröristlerin affedilmelerine engel olabilme” gerekçesiyle bu kararı bozdu. Kaliforniya kanunlarına göre af görüşülmesi üç senede bir tekrarlanmasına rağmen, hapishaneler çok dolduğu için, yönetmeliğe göre 18 ay sonra tekrar görüşülebiliyor. Bu nedenle 29 Haziran 2018’de katil Sasunyan’ın af talebi yeniden Kurul’ca görüşülmesine karar verildi.


https://www.aydinlik.com.tr/konsolos-katili-sasunyan-a-ozgurluk-yok-turkiye-temmuz-2018

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın