İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IHRA’nın antisemitizm tanımını ne kadar biliyoruz?

Sosyal medyada birbirimizi iyi, kötü antisemit olmakla suçluyoruz. Peki, antisemitizmle ilgili yakınırken antisemitizm tanımı hakkında ne kadar bilgimiz var?

IHRA, International Holocaust Rememberence Aliance tarafından yayınlanan ve European Forum on Antisemitism sitesinde antisemitizm için kılavuz olarak gösterilen tanımı ele alıp örneklemek gerekirse, İsrail’i eleştirmek antisemitizm değil. Yine söylemlerinden dolayı “self- hating jew” olarak geçen ve tüm Yahudileri, toplumdan alkış almak uğruna hedef tahtasına oturtan bir Yahudi de farkında olmadan gayet antisemitizm sınırlarında dolaşabilir.

Yahudilerin medyayı, ekonomiyi veya dünyayı yönettiği imasında bulunmak, antisemitizmdir.

Yahudi vatandaşlara ait sinagog, okul önünde protesto yapmak antisemitizmdir.

Yahudi olmayan birini  eleştirmek için Yahudi olduğunu ima etmek de antisemitizmdir.

Türkiye’deki Yahudilerin vatandaşı olduğu Türkiye yerine İsrail ülkesine daha sadık olduğunu ima etmek antisemitizmdir.

Çok tartışıldı(?) ve hiç unutulmadı(?) ve ayıplandı(?) ama Türkiye’de bir ses sanatçısının “Allah Hitler’den razı olsu, bu Yahudilere az yapmış” demesi de antisemitizmdir.

Kısaca liste uzayıp gidiyor…

European Forum on Antisemitism sitesinde yayınlanan antisemitizm tanımını sizlerle paylaşıyor, bu kılavuza uyan birilerini bulmakta sizlere kolaylıklar diliyorum.

Keyifli okumalar.

↔↔↔

Antisemitizm kısaca nedir?

Bu doküman antisemitizm içeren olaylar ile ilgili veri toplamada, teşhis etmede ve konu ile ilgili mevzuatın yürürlüğe konulup uygulanmasına yardımcı bir kılavuz oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.

Geçerli tanım: “Antisemitizm, Yahudilerin  kendilerine yönelik nefret olarak da ifade edebilecekleri belirli bir anlayış biçimidir. Bunun sözlü ve fiziksel oluşumları ise Yahudi olan veya olmayan şahıslara ve/veya mülklerine, Yahudi cemaati kuruluşlarına ve dini etkinliklerine yöneltilmektedir.”

Bunun yanı sıra, bu tür tezahürler bir Yahudi topluluğu olarak algılanan İsrail Devleti’ni de hedef alabilir. Antisemitizm genellikle Yahudileri “kötüye giden şeylerin” nedenini açıklamada ve sıklıkla da insanlığa kötülük etmek adına komplolar kurmakla suçlamalarda kullanılır. Konuşmalar, yazılar, görsel betimlemeler ve eylemlerde, olumsuz ve uğursuz stereotip ve fesat karakter özelliklerinde dile getirilir.
Antisemitizm genel bağlamda dikkate alındığında, sosyal yaşam, medya, okullar, işyerleri ve dini alanlardaki örnekleri bunlarla sınırlı kalmamakla birlikte, şunları kapsar:

λ Radikal bir ideoloji veya köktenci din adına Yahudilere zarar vermeyi veya öldürmeyi mazur göstermeye çalışmak veya bunlar için yardım çağrısında bulunmak.

λ Yahudilerin  veya Yahudilerin kolektif gücü hakkında asılsız, insanlık dışı, şeytansı stereotip suçlamalarda bulunmak; onların ekonomi, medya, hükümet ve diğer sosyal kurumların denetimlerini ellerinde bulundurmaları veya dünya Yahudi komplosu efsanesi (Yahudilerin dünyayı yönettiği gibi…).

λ Tüm Yahudileri, tek bir şahıs veya bir grup tarafından işlenmiş veya işlendiği varsayılan bir hata yüzünden ve hatta Yahudi olmayan gruplar tarafından yapılan eylemler için dahi sorumlu tutmak ve suçlamak.

λ II. Dünya Savaşı sırasında Nasyonal Sosyalist Almanya, onların destekçileri ve suç ortakları tarafından Yahudilere uygulanan katliam (Yahudi Soykırımı) olgusunu, bu katliamın kapsamını, mekanizmalarını (gaz odaları gibi) ve kasıtlılığını inkâr etmek.

λ İsrail Devleti’ni ve Yahudileri, Yahudi Soykırımı’nı abartmakla ve hatta uydurmakla suçlamak.

λ Yahudileri, dünya genelindeki Yahudilerin iddia edilen  önceliklerine ve İsrail Devleti’ne daha sadık olmak ve birer vatandaş olarak bunları kendi uluslarının çıkarlarının önünde tutmakla suçlamak.

Genel durum İsrail Devleti ile birlikte göz önüne alındığında, antisemitizmin  kendini ortaya koyduğu örnekler şu şekilde sıralanabilir:

λ İsrail Devleti’nin mevcudiyetinin ırkçı bir çaba olduğu iddiasında bulunmak gibi Yahudi halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etme hakkı olduğunu inkâr etmek.

λ Başka herhangi bir demokratik ülkeden talep edilmeyen ve yapılması beklenmeyen bir davranış ve tutumu kendilerinden talep ederek çifte standart uygulamak.

λ İsrail’i ve İsraillileri tanımlamak için, Hz. İsa’yı Yahudilerin öldürdüğü veya kan iftirası (Yahudilerin hamursuz imalatına Hristiyan kanı kattığı gibi asılsız bir iddia) gibi klasik antisemitizm ile bağlantılı semboller ve imgeler kullanmak.

λ Günümüz İsrail politikası ile Nazilerin politikası arasında benzerlikler kurmak.

λ Tüm Yahudileri toplu olarak İsrail Devleti’nin eylemlerinden sorumlu tutmak.

Tabiidir ki, diğer ülkelere yapılan oranda İsrail’e de yapılan eleştiriler antisemitizm olarak değerlendirilemez.

Antisemitizm içeren hareketler, yasalarla tanımlandığında, suç kapsamına girer (örneğin, Yahudi soykırımının inkârı veya bazı ülkelerde dağıtılan antisemitizm içeren materyaller).

Saldırıların hedefi, ister insanlar isterse binalar, okullar, işyerleri ve mezarlıklar gibi mülkler olsun, eğer Yahudilerin kendileri veya onlarla bağlantılı olduğu düşünülüyor ve buna göre belirleniyorsa, o takdirde bu suç kapsamındaki eylemler antisemitizm olarak nitelendirilir.

Yahudi düşmanlığı ve ayrımcılığı diğer insanlara sağlanan hizmetlerin ve tanınan fırsatların Yahudilere sağlanmasını inkâr etmek demektir ve birçok ülkede yasadışıdır.

Kaynak: © 2018 European Forum on Antisemitism


http://www.salom.com.tr//haber-107189-ihranin_antisemitizm_tanimini_ne_kadar_biliyoruz.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın