İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vomank Kadife Turneyi Tamamladı

PanAlik albümüyle Ermenistan’a yeni bir ses getiren Vomank, turnesini tamamladı. 3 şehirde 5 konser veren Vomank kadife devrimde sokakları yıkayan motivasyondan nasibini alarak İstanbul’a döndü.
Kadife turne
Vomank’ın Ermenistan turnesi için girişiminde bulunduğumda kadife devrimin rüyası dahi henüz görülmüyordu. Kazan kaynarken Serj Sarkisyan hükümetinin Diaspora Bakanlığı ile çalışmalara başladık. Yerel ortağım Daylayl Production (Sevana Çakıryan) ile projeyi geliştirdik. Vomank müziği Yerevan dışında henüz tanınmıyordu, Gümrü ve Vanadzor için işimiz kolay değildi. Vomank müziği ihtiyacım olduğu her an azmimi, inancımı tazeledi. Devrimin sesi duyulmaya başladığında karşı konulmaz bir heyecan ile güçlendik. Türkiye ve Ermenistan’dan iş adamlarının desteği de turneyi garantiledi. Devrimin en ateşli günlerinde Vomanklıları anlamlı bir turnenin beklediğine ikna ettim. Türkiye’de bayram tatilini fırsat bilen fanların eşliğinde çıktık yola.
Yolda olmak ayrı güzel
Vomank bir nevi kapalı mekan, salon, kulüp müziği yapıyor. Burası kesin. Ermeni şairlerin eserlerinden oluşan PanAlik albümü ise gücünü sözlerinden alıyor. Ermenistan’a vardığımız ilk günün akşamında Ulihanyan kulübünde bu havayı kokladım. Evet konserin son bölümünde seyirci kulağına tanıdık ezgilerin Vomank yorumlu şarkılarıyla yerinde duramadı. Ancak esas kıymetlisi PanAlik’ten parçaların, sözlerin sahibi şairlerin tanıtılmasıydı. Gittiğimiz her yerde Vomank’ı hafızalara kazıyan “Pan Alik” yani sözlerin müzikle yükselen dalgası oldu. Garbis Cancikyan’dan Canabarh, Silva Gabudikyan’dan Mi Latzatzni, 17 yaşında hayata gözlerini yuman Heranuş Arşakyan’dan Hin Yerazner’i Ermenistan’da da farklı yaş ve fikirden insanlara çalmak çok kıymetliydi.
İlk konserin ardından Diaspora Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısı, Bakan yardımcısı David Sakisyan görüşmesi, ardından medyada çıkan haberler, grubu ikiye bölerek katıldığımız eş zamanlı canlı yayınlarda Vomank gerçek ve samimi ilgi gördü. Sokakta tanınırlığı birkaç tık arttı. Ancak medyadaki sesimiz Gümrü’ye yeterince ulaşmamış olacak, yerelde tanıtım zaafıyla Gümrü’de beklediğimiz ilgiyi göremedik. Hakkını yemeyelim rockerler salondaydı. Yerevan‘dan bizimle birlikte gelen alt grubumuz Mik Aelian ortamı ısıttı, gelen sağlar bizimdir diyerek konseri tamamladık. Gümrülülere sağlam bir konser borcumuz var.
Gümrü tiyatro ve sinema, Vanadzor ise müzik şehri. İki dağın arasında yemyeşil bir vaha karşıladı bizi. Vanadzor görülmeye değer. Diaspora Bakanlığı’nın tanıtım atağına bölgenin dini önderi Sebuh Başepiskopos Çulcuyan da destek verince Charles Aznavour salonu taşmadı, ama doldu. Yerel gazeteciler, üniversite öğrencileri, meraklı müzikseverler Vomank’a büyük ilgi gösterdi. Başarılı bir konser ve tatlı bir yorgunlukla döndüğümüz Yerevan’da yaşayan İstanbullu, Lübnanlı, Ermenistanlı Vomank dostları sağ olsun, onlar sayesinde çok rahat ettik.
Mayr Hayastan’ın ayakları dibindeyiz
Bir sonraki durak olan Calumet kulüpte Vomank daha önce çalmıştı. Nabzı artan bir konser oldu. Turistler burada da bizi buldu. Kapalı mekanın avantajlarıyla Vomank buradan da alnının akıyla çıktı.
Geldik turnenin son ve tek açık hava konserine. Yerevan’a tepeden bakan Mayr Hayastan heykelinin ayakları dibinde, Zafer Parkı içindeki sahnedeyiz. Burası dört yanı lunapark ile çevrelenmiş açık hava kahvesinin sabit sahnesi. Vomank için ilginç bir deneyim. Birasını yudumlayanlara, yoldan geçenlere, aşıklara, parkta volta atan gençlere, dönme dolaplara çalacağız. İstanbul’dan tatile gelen kafileler de bizimle. Son konserde de ilk Vomank albümündeki Ğapama başta olmak üzere halk müziği düzenlemelerine ilgi öne çıktı, konser halaylarla son buldu. Diaspora Bakanlığı konser sonunda bakan imzalı belgeyle Vomank’a takdir ve teşekkürlerini sundu.
PanAlik turnesi onlarsız gerçekleşemezdi. Vomank adına teşekkür borçlu olduğum(uz) koskoca bir aile edindik. Her ihtiyacımıza yetişen Boğos, Kevo, muhtar Nişan, sesimizi tonlayan Dinçer, kamerasıyla turneyi belgeleyen Gürkan, afişimize imza atan Aret, Daylayl Production Sevana ve Hayarpi, Nairi Sound ekibi Ardaş ve David, sahneyi paylaşmaktan mutluluk duyduğumuz Horen ve tüm MikAelyan grubu, Diaspora Bakanlığı yetkilileri, Yetvart Yesayantz, Sevada Safaryan, Gümrü Hayortyaz Dun, Vanadzor Mşaguyti Balad yetkilileri, Vanadzor kenti idari merkezi, Sebuh Srpazan, Vartan Ulihanyan ve ekibi, Hraç Çilingiryan ve Calumet ekibi, hep destek tam destek Sayat Novalılar, basın emekçileri, Akusta, Apaven, Anadolu Kültür ve Osman Kavala, adını anamadığımız turne destekçileri. Sizlerin sayesinde şen gittik, դուխով döndük İstanbul’a.
Sevan Ataoğlu

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın