İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaat temsilcileri aynı iftar sofrasında bir araya geldi

Cemaat Vakıfları tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani, Keldani, Bulgar, Karaim ve Gürcü vakıfları temsilcileri ve cemaatleriyle bir araya geldi.

6 Haziran Çarşamba gecesi gerçekleşen iftar yemeğine 1454 yılından beri eğitim veren Fener Rum Lisesi ev sahipliği yaptı. Tüm konuşmacıların kardeşlik mesajı verdiği gecede Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir ve AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Eseyan da hazır bulundu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu yaptığı konuşmasında, “Batılıların görmek istedikleri gibi azınlık değil, eşit ve 80 milyon vatandaşımızın her biri gibi birinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız. Zira ülke olarak, devlet olarak, bütün yaratılanları Yaradan adına sevecek bir gönlümüz, bir medeniyet tasavvurumuz var. Barışın mümkün olabileceğini konuştuğumuz üç büyük dinde de, yaratıcının varlığına inanç mevcuttur. Bu kabulle birlikte, Rab tüm insanlığın barış ve huzur içinde yaşamasını emreder” dedi.

Türkiye’de değişik inançlara sahip vatandaşların ibadetlerini en iyi şekilde yapabilmesi, toplumsal uyum, barış ve huzur içinde bir arada yaşamasının hükümetin önem verdiği konuların başında geldiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Ülkemizde vatandaşımızın inancından, etnik kökeninden, giyiminden, farklı hayat tarzından dolayı baskı gördüğü dönemler gerilerde kaldı. Bu ülkenin hiçbir vatandaşı, anayasa ve yasalar karşısında diğer bir vatandaşa üstün değildir. 80 milyon vatandaşımızın her biri bu ülkenin asli unsurudur, birinci sınıf vatandaşıdır.” diye konuştu.

Batılıların ısrarla dayattıkları gibi gayrimüslim vatandaşlara siyaset ve hukuk dilinde “azınlık” ifadesini kullanmadıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vakıflarınıza da asla azınlık vakıfları demiyor, tüm hukuki düzenlemelerimizde hep cemaat vakıfları diyoruz. Batılıların görmek istedikleri gibi azınlık değil, eşit ve 80 milyon vatandaşımızın her biri gibi birinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız. Zira ülke olarak, devlet olarak, bütün yaratılanları Yaradan adına sevecek bir gönlümüz, bir medeniyet tasavvurumuz var. Barışın mümkün olabileceğini konuştuğumuz üç büyük dinde de, yaratıcının varlığına inanç mevcuttur. Tevrat da, İncil de, Kuran da yüce yaratıcının yani Allah’ın varlığına inanmayı tartışmasız kabul eder. Bu kabulle birlikte, Rab tüm insanlığın barış ve huzur içinde yaşamasını emreder, insanın kötülüklerden arınması için nefsini terbiye etmesini buyurur. İşte farklı versiyonları olsa da oruç ibadeti bunun en güzel örneğidir. Oruç tutmanın değerli olan tarafı şüphesiz aç kalan bedenimiz değil, arınmakta olan ruhumuzdur.”

Cemaat Vakıfları Temsilcisi Moris Levi yaptığı konuşmada, düzenlenen iftar yemeğinin, Türkiye genelinde düzenlenen dokuz iftar yemeğinden biri olduğunu belirtti. Bu masalarda ‘iş’ konuşmadıklarını, sıkıntılarını dile getirmediklerini belirten Levi, ortak geleneklerimizi, ülke kardeşliğimizi, aynı toprakların insanları olarak bir araya gelişimizin sevincini dile getirdiklerini vurguladı. Konuşmasında örneklerle Balat ve Fener’deki kozmopolit yaşam tarzını, farklı inanışlardaki insanların birbirinin geleneklerini nasıl benimsediklerini anlatan Moris Levi bu yaşam tarzının sadece İstanbul’un belli bölgelerinde değil, Anadolu’da yüzyıllardır barış içinde hüküm sürdüğünü belirtti.

Levi şunları söyledi: “Farklı inançların, kültürlerin ve yaşam şekillerinin birlikte barış ve fayda içerisinde yaşaması için paha biçilmez bir örnek var elimizde. Bir zamanlar söylendiği gibi bu birlikteliğin anahtarı tahammül, tolerans, hoşgörü gibi hiyerarşik kelimelerde yatmaz; en başta inancın gereği olarak sevgiyi yaşamakta ve büyüklerin dediği gibi kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma ilkesinde yatar.”

İftar yemeğinin ardından, İstanbul Müftü Yardımcısı Ömer Erden, Peder Dimitri Mayoğlu ve Hazan Rıfat Yomi şükür duası yaptı.


http://www.salom.com.tr/haber-107129-cemaat_temsilcileri_ayni_iftar_sofrasinda_bir_araya_geldi.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın