İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artuç’un, ‘Payitahtta Nutuklarım’ kitabı çıktı

“İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ermeni Meselesi, Birinci Dünya Savaşı ve Ortadoğu üzerine yapmış olduğu kapsamlı ve titiz araştırmalarıyla bilinen Adıyaman Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nevzat Artuç’un yayına hazırladığı yeni kitabı çıktı.”

DHA
24.05.2018 – 09:37Son Güncelleme :

Mahir ALAN/ ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nevzat Artuç’un ‘Cemal Paşa’yı Övmek Amacıyla Yazılmış Bir Risale: Payitahtta Nutuklarım’ adlı kitabı çıktı.
İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ermeni Meselesi, Birinci Dünya Savaşı ve Ortadoğu üzerine yapmış olduğu kapsamlı ve titiz araştırmalarıyla bilinen Adıyaman Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nevzat Artuç’un yayına hazırladığı yeni kitabı çıktı. Uzun yıllar Musul Müftülüğü de yapmış Es-Seyyid Muhammed Habib el-Ubeydi tarafından kaleme alınan Payitahtta Nutuklarım başlıklı eser, Doç. Dr. Nevzat Artuç tarafından ‘Cemal Paşa’yı Övmek Amacıyla Yazılmış Bir Risale: Payitahtta Nutuklarım’ başlığı altında okuyucularıyla buluştu.
Nisan 2018’de basılan eseri, yeniden canlandırarak okuyucularla buluşturup önemli bir kültür hizmetine imza atan Artuç, Payitahtta Nutuklarım adlı eserin Yakın tarih açısından en az Cemal Paşa’nın Hatıraları kadar büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Türklerle Arapların et ve tırnak gibi bir olduğunu, bütün Müslümanların Hilafet bayrağı altında toplanmasını ve cihada iştirak etmesini istendiğini belirten Artuç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Zira kitapta geçen konuşmaların Birinci Dünya Savaşı’nın bütün hararetiyle devam ettiği tarihlerde gündeme ilişkin hassas meseleler üzerinde olması, Harbiye-Bahriye nezaretleri gibi son derece kritik karar verme mercilerinde gerçekleştirilmesi ve Cemal Paşa’nın duygu ve düşüncelerinin konuşmalara bire bir yansıtılmış olması eserin önemini kavramak için yeterlidir. Eseri yazan el-Ubeydi’ninilmiye mensubu bir Arap ve aynı zamanda İttihatçı olması, İttihatçıların İttihad-ı İslâm siyasetini savunması dikkate şayan bir olgudur. Şerif Hüseyin İsyanı’nı emperyalist devletlerin bir oyunu olarak gören El-Ubeydi, Türklerle Arapların et ve tırnak gibi bir olduğunu, bütün Müslümanların Hilafet bayrağı altında toplanmasını ve cihada iştirak etmesini istemiştir. Eser bu yönüyle Birinci Dünya Savaşı sırasında İttihatçıların İslam Dini’ne karşı oldukları, Arap düşmanlığı yaptıkları ve İslamcılık akımının başarısız olduğu şeklinde İngilizler ve Şerif Hüseyin tarafından ileri sürülen kara propagandalarının gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığını hiçbir şüpheye mahal bırakmadan ortaya koymaktadır. Eserin 1916 tarihli Beyrut baskısı ile günümüz harflerine aktarılmış hali karşılıklı olarak verilerek Osmanlıca’ya merakı olanlar için edebi açıdan zengin bir okuma kitabı ortaya çıkmıştır. Ülkemiz insanları maalesef yakın tarihimizi dedikodu ve propagandaları dikkate alarak öğrenmektedirler. Şerif Hüseyin ve İngilizlerin yüzyıl öncesi yapmış olduğu karalama kampanyalarının hala insanların hafızalarında olması üzücüdür. II. Meşrutiyet Dönemi ve Birinci Dünya Savaşı ile ilgili hala bilmediğimiz veya yanlış bildiğimiz çok konu var. Bu hususların çözümü zorlu ve meşakkatli bilimsel çalışmalara ve bilim adamlarına ihtiyacımız vardır.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın