İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Getronagan İçin Her Gün Bir Ekmek Parası

Arlet İncidüzen, Sevan Ataoğlu (Foto: Sona Menteşe)

Getronaganlılar umut verici bir katılımla okulun bütçe açığını konuştu Getronagan’ımızın bağlı olduğu Surp Krikor Lusavoriç Vakfı her yıl bütçe açığını kapatmak için yoğun çaba sarf ediyor, bütçesini kendi kaynaklarından denkleştirmek konusunda da tıkanıklık yaşıyor. Getronagan mezunları çözüme odaklı adımlar atarak, yapıcı yorumlarla okul ve vakıf yönetim kuruluna nasıl destek sağlanabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 21 Mayıs Pazartesi günü Getronagan Derneği’nde bir araya geldi. Farklı yerlerden yükselen toplantı taleplerini değerlendiren, organizasyonu hazırlayan Sarven Muradyan açılış konuşmasında Getronagan’ın tarihine ve imajına uygun verimli bir toplantı dileğini iletti.

 

Toplantıya 120 civarında Getronagan mezunu ile basın mensupları, okulumuzun bağlı olduğu Surp Krikor Lusavoriç Vakfı başkan ve yönetim kurulu üyeleri, okul kurucusu, madağ tertip heyetlerimizin başkanı Hayk Aslanyan (‘45), avukatlar, vakıf yöneticileri, mezun din adamlarımız katıldı. Katılım formları gözden geçirildiğinde katılımcı profilinde 1994 yılı (okulumuz karma oldu) öncesi ve sonrası arasında bir denge olduğu görülmektedir. 2012, 2013, 2014 mezunları toplantıya ilgi gösterdi. 1980’li ve 1990’lı yıllardan katılım yoğunluktaydı. 10 katılımcı forma adını, mesleğini Ermenice harflerle yazdı. Toplantı moderasyonu %40 Türkçe, %60 Ermenice yapıldı, katılımcıların %80i Türkçe kullanmayı tercih etti. Moderatörlerden Kirkor Sahakoğlu Getronagan Okulu’nun kuruluş amacı, kuruluşu ve mevcut durumu hakkında özet bilgi verildi. Bugün itibariyle 5 Ermeni lisesinde okuyan öğrenci toplamı 700 civarında. Getronagan’da öğrenci sayısı 228 Öğrenci başına düşen yıllık maliyet: 15.600 TL.

33143397_10156457334864198_1935779624738881536_n

 

Toplantı moderatörlerinden Sevan Ataoğlu toplumumuzda çokça tartışılan ‘ortak havuz’ konusunun yakın zamanda bir neticeye kavuşmasının yasalarla da mümkün olmadığını, bu anlamda gündemdeki bütçe açığı ile ilişkilendirilemeyeceğini basına da yansıyan bilgi ve açıklamalarla aktardı. Toplantı 2 ana gündem üzerinden devam etti. 1) Mezunlar arasında aktif bir iletişim ağının kurulması için çalışma yapılması. 2) Okula ait Dolapdere’deki arsanın değerlendirilmesi adına neler yapılabileceği? – İletişim Ağı (Network) Mıgırdiç Ardzivyan 6 yıl önce kişisel çabalarıyla Getronagan mezunları listesi hazırlamaya başladı. Yaklaşık 1000 mezuna ulaştı. İsim, mezun olduğu ilkokul, Getronagan’dan mezun olduğu tarih, mesleği ve iletişim bilgilerini exel dosyası halinde kaydetti. Dijital ortamda bulunan liste değerlendirilemedi.

 

33248913_10156457332759198_2008359916296732672_n

 

Ardzivyan’ın sunumunun ardından Haçik Canel iş arayan cemaat mensubu gençler ile eleman arayan cemaat mensupları arasında bir bağlantı oluşturmak adına kariyer.net gibi bir sitede Getronagan sayfası düzenlenmesi, buraya kendi bilgilerini ekleyecek şahıs ve firmaların yönlendirilmesi adına bir çalışma yürütülebileceğini belirtti. Konuyla ilgili teknik çözümlemeleri ve öneriler kısaca ifade edildi, ancak bu verilerin aktif bir şekilde kullanılması, farklı listelerin birleştirilmesi ve bu konularda teknik destek sağlayacak bir çalışma grubunun oluşturulmasıyla ilk aşamada aktif bir iletişim ağının kurulmasına karar verildi. Mıgırdiç Ardzivyan, Yetvart Varjabedyan, Arda Çavdar, Talar Yeşiltepe, Şahan Muratoğlu toplantı sırasında gönüllü olduklarını ifade ettiler. Networking çalışması toplantının ertesi günü ivedilikle başlatıldı. Dernek başkanımız Kevork Simkeşyan da bilgi ve tecrübesiyle bu gruba destek verecek. – Dolapdere Konusu Halihazırda vakfımızın bütçe açığının büyük bir bölümünü kapatabilecek yegane kaynak Dolapdere’deki arsanın değerlendirilmesidir.

 

 

33193265_10156457333064198_8403512296726331392_n.jpg

Yönetim kurulu üyelerinden Vağarşak Simkeşyan, okulun Dolapdere bulunan 300 m2lik arsası hakkında yürütülen çalışmaları paylaştı. Arsanın otel olarak değerlendirilmesi için bir şirket ile anlaşmaya varıldığını, burada iyi bir gelir etme umudu içinde olduklarını ancak ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlar nedeniyle bu firmanın anlaşmayı fesh ettiğini, şu an için herhangi projenin gündemde olmadığı anlattı. Bu arsanın vakfın kendi çabalarıyla değerlendirilmesi ve inşaat yapılması adına diğer cemaat vakıflarından maddi destek talebinde bulunduklarını, böylece mülkün idaresinin tamamen cemaat içinde kalmasını arzu ettiklerini, ancak hiçbir kurumdan olumlu bir cevap alamadıklarını anlattı. Yönetim Kurulu Başkanı Harutyun Ebeoğlu yönetim kurulu içinde bir “emlak komisyonu” oluşturulduğunu, bu gruba destek vermek isteyenlerin salı günleri düzenlenen yönetim kurulu toplantılarına katılabileceklerini belirtti. Dolapdere konusunda Aren Dadıroğlu (gayrimenkul hukuku çalışıyor) ve Mıgırdiç Ardzivyan destek vermek istediklerini ifade ettiler.

 

HayCar derneğinden Getronagan mezunu Jan Gavrilof ile temas kurularak desteğinin alınacağı belirtildi. Okula gelir sağlanması adına “düzenli bağış” seçeneğinin yaratılması konusunda katılımcılardan gelen talep, vakıflar yasası gereği okulun “bağış” kabul edebileceği, ancak kredi kartıyla yapılan bağışlarda “mal/hizmet bedeli” ibaresinden dolayı bunun mümkün olmadığı, banka hesaplarından “veli olmayanların” ödeme emri verebilecekleri, ancak bunun da düzenli ödeme halinde vergi kontrolüne takıldığı anlatıldı. Bu konuda Vakıflar Genel Temsilciliğiyle koordineli bir çözüm arayışı içinde olunduğu aktarıldı. Toplantıya okulumuzun “madağ komisyonu” başkanı Hayg Arslanyan da katıldı. Aslanyan yazılı hazırlık yapmış, bazı başlıklar belirlemişti. 1- Velilerin ödemeyi taahhüt ettikleri miktarları ödemelerinin sağlanması için ısrarcı olunması. 2- Okul Aile Birliği’nin bütçeye katkı konusunda daha faal hale getirilmesi. 3- Okulun sahip olduğu mülklerin bu ekonomik sıkıntılar atlatılana kadar bir an önce kiraya verilmesi 5- Dolapdere arsasına 8 katlı bir iş merkezi inşaatı yapılabileceği, birkaç arkadaşı ile bu inşaata maddi destek vermek istediklerini belirtti.

 

Değerlendirmeler bölümünde söz alan katılımcılardan Serdar Katsakhyan, Getronagan’ın Ermeni kültürü, dili ve aydını bakımından gerçek öneminin gerçek anlamda bilinmediğini, bu konuda hem toplumu bilgilendirecek, hem de okulun ismini olumlu anlamda gündemde tutacak bir dizi etkinlik düzenlenebileceğini belirtti. Kirkor Sahakoğlu önümüzdeki yıl okulumuzun itibarının yönetimi çalışmasını başlatacaklarını ifade etti. Toplantıyı sınıf arkadaşları vasıtası ile Los Angeles’tan takip eden Ari Binatlı, ABD’de bulunan Getronaganlıların bu motivasyona dahil edilebileceğini, maddi destek organizasyonu yapılabileceğini belirtti.

33079110_10156457330349198_8728969241786580992_n

Kapanış konuşmasını okulumuz mezunlarından Rahip Harutyun Damadyan yaptı. Bu toplantıda toplumumuzdan koptuğunu düşündüğü birçok yüzü görmekten çok mutlu olduğunu belirten Damadyan, Getronagan’a artık eli ekmek tutan herkesin kendi imkânları ölçüsünde yardımcı olması gerektiğini, bu konuda yürütülecek bir bağış kampanyasına, her gün bir ekmek parasını Getronagan’a ayırmak fikrinden yola çıkarak «Կեդրոնականին Օրուան Հացը» ismi verilebileceğini söyledi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın