İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Suriye Ermenilerinin Karabağ’a yerleştirilmesi kabul edilemez’

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov:- ‘Ermenistan, Suriye Ermenilerini işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleşmeye teşvik ediyor. Çeşitli raporlara göre, işgal altındaki Azerbaycan topraklarında yüzlerce Suriyeli Ermeni yerleştirildi’- ‘Bu eylemin arkasında Azerbaycanlı zorunlu göçmenlerin kendi topraklarına dönüşünün engellenmesi ve işgal edilmiş toprakların ilhakını sağlamak

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ermenistan’ın Suriye Ermenilerini işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleşmeye teşvik ettiğini belirterek, “Bu eylemin arkasında Azerbaycanlı zorunlu göçmenlerin kendi topraklarına dönüşünün engellenmesi ve işgal edilmiş toprakların ilhakını sağlamak siyaseti duruyor. Bu, kabul edilemez bir durumdur.” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Memmedyarov, Brüksel’de düzenlenen “Ortadoğu’da Etnik ve Dini Şiddet Kurbanları Uluslararası Konferansı”nda konuşma yaptı.

Günümüzde mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin durumunun ilgili ülkeler için en zor ve sorunlu konular olmaya devam ettiğini dile getiren Memmedyarov, çatışma bölgelerinden kaçanlar için acil ve geçici barınak sağlamak gibi en ağır yükü üstlenen Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün çabalarını takdir ettiğini vurguladı.

– “Ermenistan bazı gizli çıkarlar uğruna girişimlerde bulunuyor”

Memmedyarov, Azerbaycan’ın, dünyadaki en fazla ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısına sahip ülke olduğunu söyleyerek, bu durumun Dağlık Karabağ ve çevresindeki yedi ilin Ermenistan tarafından işgal edilmesi sonucunda yaşandığını hatırlattı.

Mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin haklarının tam olarak iade edilmesi ve onların güvenli şekilde ana vatanlarına dönmesi gerektiğini vurgulayan Memmedyarov, Azerbaycan örneğinde bu durumun Ermenistan ordusunun işgalinin sürdürmesi dolayısıyla imkansız olduğunu ifade etti.

Memmedyarov, Ermenistan’ın mülteci krizinin giderilmesine katkı sağlamak bahanesiyle bazı gizli çıkarlar uğruna girişimlerde bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Suriye’de durumun kötüleşmesinin ardından Ermenistan, Suriye Ermenilerini işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleşmeye teşvik ediyor. Çeşitli raporlara göre, işgal altındaki Azerbaycan topraklarında yüzlerce Suriyeli Ermeni yerleştirildi. Bu eylemin arkasında Azerbaycanlı zorunlu göçmenlerin kendi topraklarına dönüşünün engellenmesi ve işgal edilmiş toprakların ilhakını sağlamak siyaseti duruyor. Bu durum bizi tedirgin ediyor. Bu, kabul edilemez bir durumdur.”


https://www.timeturk.com/suriye-ermenilerinin-karabag-a-yerlestirilmesi-kabul-edilemez/haber-897704

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın