İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’nin elçilik açılışında dikkat çeken iki isim

Amerika’nın İsrail’deki büyükelçiliğinin taşıma töreninde dikkat çeken iki isim daha var. Amerikalı Pastörler John Hagee ve Robert Jeffress. Jeffress, Trump’a seçim kampanyası sırasında yoğun destek vermiş, İslam hakkında negatif yorumlarıyla dikkat çekmişti. Diğer din adamı John Hagee ise 1990’lardaki bir ayininden sızan ses kaydında, ‘Hitler’in Tanrı’nın Yahudileri İsrail’e döndürme arzusunu yerine getirdiğini’ ima etmişti.

Amerika’nın İsrail’deki büyükelçiliğini taşıma töreninde Trump yönetiminin politika değişikliğine gitmesi dışında, bugüne kadar uygulanan geleneklerden saptığı bir başka unsur daha var. Törende dua eden iki Hrsitiyan din adamı.

İsrail için Birleşik Hristiyanlar adlı oluşumun kurucusu olan Pastör John Hagee ve Baptist Kilisesi evanjelik din adamı Robert Jeffress. Törende dua eden iki din adamı da Amerikan siyasetinde tartışmalı figürler. John Hagee, verdiği son röportajlardan birinde Trump’ın elçiliği taşıma kararıyla, siyasi ölümsüzlük kazanacağını savunmuştu. 2008 yılında, yönettiği ayinden bir ses kaydı sızmıştı. O kayıtta, Adolf Hitler’in Tanrı’nın Yahudilerin İsrail’e dönmesi arzusunu yerine getirdiğini ima etmiş, bu yorumu sebebiyle dönemin cumhuriyetçi başkan adayı John Mccain’in tepkisini çekmişti. Hagee ise “Hitler canavarını hoşgördüğüm çirkin bir yalan” diyerek kendini savunmuş, yorumunun bağlamının yansıtılmadığını iddia etmişti.

Bir diğer evanjelik pastör olan Robert Jeffress de 2016 başkanlık seçimi kampanyasında Trump’a destek vermiş, hatta Trump’ın evanjelik danışman kurulunda yer almıştı. Jeffress, Trump 2017’de yemin ederek göreve resmen başladığında, kilisede Trump ailesi için yapılan özel ayinde dua etmişti. LGBTİ karşıtı tutumuyla da biliniyor. Amerikalı din adamının İslam’la ilgili de negatif yorumları olmuştu.

İsrail’deki elçiliğin Kudüs’e taşınma vaadi, Trump’ın Hristiyan tabanına sık sık verdiği bir mesajdı. Amerika’da genel olarak İsrail’e Amerika içersinde en çok destek veren gurubu oluşturan beyaz evanjeliklerin yaklaşık yüzde sekseni 2016 seçiminde Trump’a oy vermişti.


https://www.cnnturk.com/video/dunya/abdnin-elcilik-acilisinda-dikkat-ceken-iki-isim

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın